brojnim građanima ugrožena egzistencija

Kupuju samo ono što moraju, i to jeftinije proizvode

kupovina
02.04.2023.
u 19:01

Dok potrošačka košarica i dalje raste, građani jedva spajaju kraj s krajem. Odriču se i omiljene hrane

Dok potrošačka košarica u Bosni i Hercegovini iz mjeseca u mjesec raste, brojni građani jedva spajaju kraj s krajem. Cijene rastu na dnevnoj bazi, a vlast je malo toga poduzela kako bi olakšala građanima, piše Večernji list BiH.

Zbog visoke inflacije bh. građanima ugrožena je egzistencija. Dok se troškovi života u našoj zemlji svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi jer plaće radnika uglavnom ostaju iste.

Troškovi života

Dvije prosječne plaće ne mogu pokriti iznos potrošačke košarice koja sad već prelazi 3000 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je krajem siječnja podatke za povećanje cijena u studenome 2022. u odnosu na studeni 2021. i navodi kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 posto. Troškovi života porasli su za oko 730 KM u odnosu na samo godinu dana ranije. Građani su silom prilika morali promijeniti svoje potrošačke navike. Mali je postotak građana u BiH koji prije kupnje neke prehrambene namirnice pogledaju deklaraciju na proizvodu, ali ono što im je jako važno i što svakako gledaju je rok trajanja, kao i, naravno, cijena proizvoda. Potrošačka košarica danas je tek malo niža od 3000 KM za četveročlanu obitelj, a prosječna plaća je malo iznad 1000 KM, što znači da tri člana obitelji moraju raditi i primati prosječnu plaću ako žele osigurati jednu potrošačku košaricu.

- Građani BiH sve manje gledaju na kvalitetu, a sve više na cijenu. Kupujemo zamjenske proizvode zato što su nam cijenom pristupačniji jer, ako kupimo jeftiniji proizvod, možda ćemo moći kupiti još neki. Čak i oni koji imaju prosječnu plaću moraju razmišljati što će kupiti, a što ne. Vjerujem da se ni oni ne upuštaju u kupnju skupljih proizvoda, a o umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama da i ne govorimo - kazala je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača “DON”. Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine procjenjuju da će inflacija od 14% postupno slabjeti u sljedeće dvije godine. Ono što se već godinu dana događa je slabljenje kupovne moći građana. Dok su oni financijski iscrpljeni, većina cijena namirnica se ne smanjuje.

Manje novca

Razina cijena u siječnju 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 14,1%. Hrana i bezalkoholni napici skuplji su za 22%, stanovanje i režijski izdaci za 15,6%, a prijevoz za 15,7%, podaci su Agencije za statistiku BiH. Obitelji iz Sarajeva mjesečno su potrebne 3583 KM za sve troškove, podaci su s mrežne stranice jedne od najvećih baza podataka o životnim troškovima. I u drugim dijelovima BiH situacija je ista. Život u Mostaru malo je jeftiniji, gdje je četveročlanoj obitelji potrebno 3500 KM, u Banjoj Luci 3399 KM, a u Tuzli 20 KM manje. Većina građana ima nekoliko stotina maraka manje na raspolaganju tijekom mjeseca, tako da se snalaze, svatko na svoj način. Prije odlaska u kupnju preračunavaju svoje kućne proračune. Za isti iznos novca gotovo svakodnevno kupujemo manje prehrambenih namirnica. S ljepšim vremenom gradske ulice ponovno su pune šetača. Nekada su bile punije i vrećice građana, dok se ta slika danas rijetko može vidjeti. Kupuje se samo ono što se mora. Međutim, kako kažu, i to je previše za njihove tanke novčanike. Prinuđeni su zbog poskupljenja smanjivati gramažu. Kupuju, kažu, upola manje nego prije inflacije. - Morate se dobro zamisliti što ćete danas skuhati. Pokušavam izdržati s 10 maraka dnevno te, ako ustreba, dodam, ali se snalazim i na druge načine, ponajprije na hrani..., sve je to dosjetljivost kućanice - kazala je jedna građanka. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?