Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kupres: Medvjedi nanose velike štete pčelarima

11. listopada 2019. u 14:35 0 komentara 129 prikaza

Na području Kupresa medvjedi sve češće uništavaju pčelinjake sljedeći svoje instinkte za hranom, a u zadnje vrijeme stradale su desetine košnica.

Kako je za Fenu kazao kupreški pčelar Marijan Rebrina, višegodišnji mukotrpan rad i trud pčelara uništava se preko noći, ali ne ljudskom rukom ili višom silom, nego medvjeđom šapom.

"Da situacija bude još gora, pčelarima ova sezona nije bila naklonjena. Prinosi meda su podbacili, a pčelarima se pojavljuje još jedan veliki problem uništavanja pčelinjaka i to od strane medvjeda", kazao je Rebrina.

Objašnjava kako je glad medvjeda bila jača od boli koju je trpio od uboda pčela kako bi došao do hrane te naglašava kako medvjedi dolaze i u dvorišta obiteljskih kuća gdje se nalaze pčele, čime ljudima prijeti izravna opasnost susreta s izgladnjelim životinjama.

"Medvjed se udomaćio na području općine i već je posjetio pet pčelinjaka na lokalitetima u Kupresu koji se nalaze nedaleko od obiteljskih kuća i tako pričinio štetu uništavajući košnice i pčelinje zajednice. Pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako se obraniti od ovog neželjenog gosta", istaknuo je Rebrina.

Po njegovim riječima, nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi se pomoglo pčelarima u rješavanju ovog problema.

"Postoji opasnost napada medvjeda i za stanovnike Kupresa, a posebno djecu koja šetaju dijelom Čardačice, a u tom slučaju bi moglo doći do tragičnih posljedica", naglasio je Rebrina.

Dodaje kako su medvjedi zaštićeni zakonom te da je od travnja ove godine zabranjen i odstrjel medvjeda, a po njegovim riječima, nitko ne pruža zaštitu građanima od učinjene štete i ugroze života.

Rebrina je kazao kako je nadležno ministarstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) uputilo niz dopisa u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i još uvijek nije zaprimljen odgovor, s tim da su se i lovačka udruženja obraćala nadležnim institucijama Federacije, ali odgovor nisu dobili.

"Još jednom pozivam sve relevantne čimbenike s razine HBŽ-a da pomognu pčelarima Kupresa u vezi rješavanja ovog problema", kazao je Rebrina.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.