Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kućanstva će uskoro moći imati svoje solarne elektrane

04. travnja 2022. u 08:52 1 komentara 10097 prikaza

Postavljanje solarnih panela na kućama po subvencioniranom modelu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) trebalo bi početi krajem ove godine, najavio je generalni direktor tog poduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo kako se očekuje 10% ili gotovo 50.000 takvih korisnika, a realno je da aplikacija bude tek 1. lipnja na snazi i trajat će neograničeno, s tim da bi već krajem ove godine ili početkom sljedeće moglo početi postavljanje solarnih panela na kuće.

Dodao je kako novi Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućava koncept prosumera, tj. da kućanstvo istodobno bude proizvođač i potrošač struje.

- To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za vlastite potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasirat će u mrežu - izjavio je Petrović za novinske agencije.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda Republike Srpske isporučivala bi manjkove kada nekom bude nedostajalo električne energije jer solarni panel ne radi noću.

- Želimo da svi građani imaju mogućnost biti prosumer, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovirati ona kućanstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama - kazao je Petrović. Dodao je kako će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svoje građevine.

- Građani mogu očekivati u sljedećih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomicanje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske - obrazložio je Petrović.

  • Lana39:

    Koja kućanstava! Ne ona s plaćom od 3000 kuna! Ploče su skupe