Popis stanovništva u BiH

Krupa na Uni ima 88 posto radno sposobnih

dfsdf
06.12.2016.
u 10:00

Općina Krupa na Uni je formirana od dijela prijeratne općine Bosanska Krupa koji je nakon Daytonskog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Radi se o siromašnoj i maloj općini, nastanjenoj pretežito srpskim stanovništvom. Općina se proteže od rijeke Une (koju ne dodiruje) do padina Grmeča u mjestu Hašani. Reljef je planinski. Najveća rijeka je Vojskova koja izvire u Federaciji BiH, a ulijeva se u rijeku Unu u mjestu Rudice, općina Novi Grad, RS. Vojskova je u općini Krupa na Uni stvorila manje naplavne doline od kojih je najveća Balinje bare. Krupa na Uni je rijetko naseljena općina. Podijeljena je na mjesne zajednice Hašani, Mali Dubovik, Srednji Dubovik, Donji Dubovik, Donji Petrovići, Osedak i Bušević.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek krajem lipnja ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, općina Krupa na Uni ima 1597 stanovnika, dok podataka iz 1991. godine nema. Muškarca su 862, dok je žena 735. Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Krupi na Uni danas žive 2 Hrvata, Bošnjaka su 3, dok je Srba 1592. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali, onih koji se nisu izjasnili, kao i onih bez odgovora nema.

Bračno stanje

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih u ovoj općini ima 549. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost iznosi 454. Kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode ima 289. Najviše je kućanstava s jednim članom, 158, dok je najmanje kućanstava s osam i više članova - 12. Prosječan broj članova po kućanstvu je 2,91. Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žena koje nikad nisu rađale je 116, onih koje su rodile jedno dijete je 61, dvoje djece 197, majke s troje djece su 142, a 62 su one koje imaju četvero djece. Majki s petero i više je 65.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?