Mostar

Krulj: Prenositi poruke o miru i suživotu

12.05.2016.
u 08:00

U prostorijama Centra za kulturu jučer je održana panel-rasprava o temi “Moj doprinos trajnom miru”.

Rasprava je organizirana u okviru USAID-ova projekta PRO-budućnost, a na njoj su predstavnici vjerskih zajednica razgovarali o izgradnji trajnog mira te vraćanju povjerenja među građane BiH.

Najvažnija je iskrenost

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je kako su sastanci poput ovoga važni, ali, još je važnije da vjerski poglavari na terenu prenose poruke o miru i suživotu, naglasivši kako je u cijelom procesu najvažnija iskrenost.

- Ako naši vjernici prepoznaju da se mi sastajemo, istinski i otvoreno razgovaramo, onda će se to sigurno prenijeti i njih. Ako mi glumimo i kurtoazno se susrećemo, onda će se tako vjerojatno i vjernici ponašati. Jako je bitno da to što govorimo i osjećamo, a da to što osjećamo i živimo, istaknuo je paroh Krulj.

Mir i suživot

Panel-raspravi nazočio je i predstavnik Islamske zajednice BiH Dino ef. Maksumić te kazao kako se Islamska zajednica zalaže za međureligijski dijalog i s radošću prihvaća aktivnosti koje su usmjerene prema širenju mira.

- Poruka su mir i suživot.

IZ uvijek rado sudjeluje u ovakvim programima, a kako ne bi sudjelovao kad je jedan od osnovnih načela i postulata u našoj vjeri mir, istaknuo je ef. Maksumić, dodavši:

- Značaj ovakvih okupljanja je veliki, ovome treba posvetiti veću pozornost, uključiti što veći broj ljudi, osobito mladih. Imamo podatke da mladi ljudi koji nisu bili sudionici rata osjećaju veću mržnju prema sunarodnjacima druge vjere i nacionalnosti od onih koji su u rat bili izravno uključeni. To je katastrofalno i poražavajuće, nadam se da će se ovakvim programima barem malo to pomaknuti na bolje, kazao je ef. Maksumić.

U ime Katoličke crkve u panel-raspravi trebao je sudjelovati fra Iko Skoko koji je, nažalost, morao otkazati svoj dolazak.

Stručni suradnik Međureligijskog vijeća BiH Emir Kovačević podsjetio je da se u okviru projekta PRO-budućnost, koji se provodi u cijeloj BiH, uz panel-rasprave, organiziraju i dani otvorenih vrata u okviru kojih mladi posjećuju vjerske objekte i upoznaju se s običajima drugih vjerskih zajednica. - Znamo da vjerske zajednice u BiH upućuju poruke mira i zalažu se za njega, ali jako je bitno da se svi preispitamo koliko možemo u svom okruženju, kući, na poslu, u džamiji, crkvi, pridonijeti izgradnji trajnoga mira. To je odgovornost političara i institucija, ali i svakog pojedinca, zaključio je Kovačević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije