nestašica lijekova

Kronični problem s nedostatkom citostatika u Federaciji: Onkološki pacijenti ne mogu do terapije

karcinom
09.06.2023.
u 18:18

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potvrdili su kako trenutno postoji nestašica nekoliko citostatika, a razlog je, naveli su, privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na tržištu BiH od proizvođača

Kronični problem s nedostatkom citostatika na području Federacije BiH kulminirao je posljednjih dana, kada se dio onkoloških pacijenata koji se liječe u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) suočio s nestašicom lijekova, zbog čega im je praktično uskraćena terapija.

Usto što u toj bolničkoj ustanovi nemaju lijekova poput “kalcijevih folinata”, “irinotekana” i “fluorouracila”, otežana je i njihova nabavka u privatnoj režiji, jer ih zanemarivo mali broj ljekarni nabavlja obzirom da se radi o lijekovima za bolničke ustanove.

Zbog toga, nažalost, pacijenti koji dolaze po terapiju budu vraćeni kućama, a to predstavlja poseban problem onima koji dolaze iz udaljenijih gradova i mjesta na liječenje u Sarajevo, piše Avaz

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potvrdili su kako trenutno postoji nestašica nekoliko citostatika, a razlog je, naveli su, privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na tržištu BiH od proizvođača zbog komercijalnih razloga ili reorganizacije proizvodnje.

- U većini slučajeva postoje alternativna rješenja, s tim da, ako ne postoji alternativa, odnosno zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka, uz priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih ljekarni da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH, a koja se financira sredstvima Fonda solidarnosti FBiH - kazali su iz Zavoda.

Što se tiče konkretno lijekova kojih trenutno nema, iz Zavoda su pojasnili kako su “kalcijevi folinati” bili u privremenom prekidu proizvodnje za tržište BiH, pa na kontroli svake serije, koja, prema informaciji proizvođača, treba biti okončana za dan-dva te će lijek biti isporučen zdravstvenim ustanovama.

- Lijek “irinotekan” je u postupku nabavke i uskoro se treba okončati zaključenje ugovora s dobavljačem, nakon čega će, također, lijek biti isporučen u zdravstvene ustanove. Za lijek “fluorouracil” 250 mg otopina za injekciju na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navedeno je od proizvođača da je došlo do trajnog prekida prometa na tržištu BiH zbog komercijalnih razloga - kazali su za Avaz iz Zavoda.

- Neusuglašeno je propisivanje grupe lijekova citostatici od zdravstvenih ustanova, pa se pojedini lijekovi propisuju u manjim količinama, što uzrokuje štetu dobavljačima koji otpisuju velike količine lijekova zbog isteklog roka trajanja. Zbog navedenog se smanjuje zanimanje za nabavku pojedinih lijekova od dobavljača - dodali su iz Zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?