Mostar

Krizma na blagdan Duhova u mostarskoj Katedrali

Stojan Lasić
04.06.2017.
u 20:24

Na blagdan Duhova, danas su u mostarskoj katedrali Majke Marije Crkve krizmanici primili sakrament svete potvrde. Sakrament potvrde krizmanicima, mladićima i djevojkama je u mostarskoj prvostolnici podijelio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr Ratko Perić. Sakrament svete potvrde u Katedrali u Mostaru primilo je 78 krizmanika. Svečanom misnom slavlju na kojemu je podijeljen sakrament svete potvrde nazočio je veliki broj vjernika. Krizmanici su obredom svete potvrde ili krizme, potvrdili vjernost Crkvi, postavši njezinim punopravnim članovima.

Simboličnim polaganjem ruku i mazanjem svetom krizmom krštenik prima istoga Duha kojeg su apostoli primili na dan Pedesetnice. U svome ohrabrujućem govoru biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić zaželio je krizmanicima da im Bog dadne snage kako bi obavili životno djelo koje im je sada povjereno. Biskup Perić je čestitao svim krizmanicima, ali i njihovim vjeroučiteljima koji su, kako je kazao, bili u stalnom kontaktu s njima te su ih pripremili za ovaj iznimno važan dan. Sakrament svete potvrde ili krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu “sakramenata kršćanske inicijacije”. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi. Potvrda nastavlja i dopunjuje ono posvećenje koje je započelo krštenjem. Sakramenti potpuno uvode čovjeka u Crkvu i njezina dobra, iznutra ga izgrađuju i osposobljuju za život po vjeri. Po sakramentu svete potvrde (krizme) na poseban način prima se dar Duha Svetoga koji ispunja svojim svjetlom i svojom snagom te “potvrđuje”, to jest ušvršćuje i utvrđuje u vjeri i ljubavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije