surovost poslodavaca

Kriza i u inozemstvu uzima maha, otkaze daju čak i za odlazak na pokop u rodnu BiH

27.04.2021.
u 21:56

U stranim državama “pljušte” tužbe zbog nezakonitih otkaza, a kako doznajemo, među osobama koje su dobile otkaz, iako nisu napravile ništa nezakonito, ima i onih iz BiH, piše Večernji list BiH. 

Obavijest o otkazu mailom

To je iskusio i naš sugovornik koji se iz SAD-a zaputio u rodnu zemlju.

- Imao sam smrtni slučaj bliske osobe i samo sam mailom obaviješten kako se sa mnom prekida radni odnos. Odmah sam kontaktirao odvjetnika i pokrenuo tužbu te ću sigurno dobiti taj spor jer nikakvo pravilo u tvrtki nije postojalo vezano uz napuštanje mjesta rada, a prema meni su se tako ponijeli. Ono što je prednost je da ću po povratku u Ameriku moći birati posao jer slobodnih radnih mjesta ima te onaj tko želi raditi, naći će posao u minuti. No, ljudski pristup je bitan i zato ću do kraja ustrajati kako bih dobio ovu sudsku bitku - priča nam sugovornik.

Svjestan je, da mu se to dogodilo u BiH, čekale bi ga godine i godine borbi, a pitanje je bi li ikakav iskorak uspio napraviti. No, ono o čemu je sugovornik pričao samo je dokaz kako nigdje više nije idealno. Samo prošle godine u Njemačkoj, tijekom najveće koronakrize, više od milijun osoba ostalo je bez posla. Iako su se sudskim putem pokušali vratiti na posao ili barem iz tog otkaza izvući nešto pozitivno, većina je ostala kratkih rukava.

Prema informacijama, posao je izgubilo 477.000 zaposlenika koji podliježu doprinosima za socijalno osiguranje. Za zaposlenje s nepunim radnim vremenom korona je prošle godine prouzročila manjak od 526.000 radnih mjesta. Sukladno tome, posebno su pogođeni radnici iz ugostiteljstva, primjerice iz hotelskoga i ugostiteljskoga sektora, oko 398.000 osoba. Oko 128.000 je otpuštenih redovitih zaposlenika. Većina njih radila je u metalskoj i elektroindustriji. Treba napomenuti da je ta industrija već bila obilježena strukturnim promjenama prije pandemije koronavirusa. Mnogi iz sektora umjetnosti, zabave i rekreacije također su ostali bez posla, pogođeno je oko 78.000 osoba.

Novi su problem i ograničenja kretanja koja su na snazi u lokalnim zajednicama koje imaju sedmodnevnu incidenciju veću od 100 novozaraženih na stotinu tisuća stanovnika. U mjere koje su po brzom postupku prihvatili donji i gornji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat, osim zabrane noćnoga kretanja, ubrajaju se i mjere smanjenja kontakata koje omogućavaju susret jednog kućanstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Bankrot tvrtki i problemi

Radnici iz BiH, a koji čekaju bolje dane u Njemačkoj, ističu da su rijetki vjerovali kako će se zdravstvena kriza tako snažno odraziti i na ovu godinu. Strahuju da najteže tek dolazi jer puno se mjeseci već u Njemačkoj plaćao “nerad”.

- Ovdje se rade svakodnevne analize i ni ovaj lockdown se ne realizira napamet. Problem je što se sve oduljilo, a brojna istraživanja pokazuju kako bi budućnost mogla biti puno lošija nego što se zamišlja. Ljudi primaju plaću, država uredno podmiruje obveze, međutim, dosta je tvrtki bankrotiralo, neke se zatvaraju jer se ne mogu boriti s nametima, a nije isključeno da će doći do novih nameta čim se gospodarstvo opet otvori, a sve kako bi se država stabilizirala jer, tko god što mislio, ovoliki mjeseci nerada ostave posljedice na sve, pa i na veliku Njemačku - ispričao nam je Dario koji se nalazi u okolici Münchena. U ovoj teškoj godini ćemo, izgleda, još svašta vidjeti i doživjeti.•

Ključne riječi

Komentara 1

VO
Volimrukomet
19:41 28.04.2021.

Zlatna zemlja i nerad se plaća. Heb em ti miša.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?