SVE PO STAROM

Krišto: Teško će doći do dogovora

Borjana Krišto
28.11.2013.
u 10:37

Prema njenom mišljenju, očigledno je da postoji sukob koncepata

Predstavnici političkih stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušat će sutra da postignu dogovor o pravnim rješenjima provođenja odluke "Sejdić i Finci", što bi trebalo da posluži kao tehnička priprema i osnova za sastanak stranačkih lidera iz BiH u Pragu 2. prosinca.

Borjana Krišto, koja u pregovorima o pravnim pitanjima predstavlja HDZ BiH, smatra da će se i na ovom sastanku vrlo teško doći do rješenja.

"Sve skupa riječ je o veoma teškoj i složenoj situaciji i pravno i politički. Teško će doći do dogovora i kada je riječ o pravnom nivou. Ako smo dosljedni pravnoj praksi i teoriji, ako ne robujemo političkim opredjeljenjima, i tada nije moguće postići neku zavidnu suglasnost", rekla je Krišto.

Prema njenom mišljenju, očigledno je da postoji sukob koncepata.

"Imamo situaciji da se pokušava nametnuti građanski koncept brisanjem etničke odrednice, a znamo da to nije moguće u BiH koja je zemlja tri naroda. Ne možemo brisati etnički predznak, jer to dovodi u pitanje druge stvari", ističe Krišto.

Ona smatra da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda. "Moramo da tražimo rješenja samo onoliko koliko to traži presuda, a ona ne traži uvođenje kvote 'ostalih', jer ovdje nije riječ o ostalima nego o nacionalnim manjinama i to na način samo da se kandidiraju", kaže Krišto.

Ona je dodala da je bilo riječi i o zakonu "leks specijalis" kojim bi odluka suda bila provedena.

Kada je riječ o izboru izaslanika u Dom naroda, Krišto ističe da je tu posebno teško i složeno doći do rješenja, i da to izgleda gotovo nemoguće.

"Kada mi neko počne objašnjavati da treba uvesti klub ostalih, a da ostane naziv Dom naroda, to mi nikako ne može objasniti pravno i konzistentno u odnosu na Ustav BiH. Pitanje je koja bi bila uloga tog kluba. Neki su čak predlagali da taj klub ostalih mora da štiti vitalne nacionalne interese. Onda se postavlja pitanje čije", pojasnila je Krišto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije