sastanak u Bruxellesu

Krišto s Von der Leyen: Nastavak reformi u fokusu rada institucija BiH

21.03.2023.
u 19:00

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o suradnji institucija BiH sa Europskom komisijom.

Krišto je informirala predsjednicu Europske komisije Von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju. Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je kako je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt proračuna za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz europske agende, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjednica Europske komisije Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebice 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Predsjedateljica Krišto rekla je da, usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih razina vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna potpora europskih institucija. Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na europska pitanja.

Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebiti pomoć Europske unije na svom europskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto. Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Predsjedateljica Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom institucija BiH s Europskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata. Izrazila je zahvalnost predsjednici Von der Leyen i Europskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj potpori Bosni i Hercegovini, posebice na tehničkoj potpori u reformi javne uprave, pravosudnog sustava i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike. Dodala je da je Europska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije