Sastanak u Bruxellesu

Krišto s Borrellom: Dodjela kandidatskog statusa daje novu dimenziju odnosima BiH i EU

21.03.2023.
u 18:45

Borrell je naglasio specifičnost sadašnjeg trenutka u kojem je Bosna i Hercegovina, stjecanjem kandidatskog statusa, prešla iz Daytonske u bruxellesku fazu, jer je Bruxelles njeno krajnje odredište

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Josephom Borrellom o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Krišto je rekla kako je dodjela kandidatskog statusa našoj zemlji značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU i motiv za maksimalnu angažiranost institucija nadležnih za pitanja europskih integracija. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već usvojilo nekoliko dokumenata značajnih za integracijske procese, te utvrdilo Nacrt proračuna za tekuću godinu, koji će olakšati implementiranje planiranih reformskih programa, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Borrell je naglasio specifičnost sadašnjeg trenutka u kojem je Bosna i Hercegovina, stjecanjem kandidatskog statusa, prešla iz Daytonske u bruxellesku fazu, jer je Bruxelles njeno krajnje odredište. On je podsjetio kako su očekivanja Europske unije, u vidu ispunjenja 14 prioriteta, od novouspostavljenih vlasti velika, ali da on ima povjerenje, na temelju do sada viđenog, da će takva očekivanja biti ispunjena. 

Čestitao je predsjedateljici na usvajanju Programa ekonomskih reformi za razdoblje 2023-2025. godine.

Podsjetio je na značaj Visokog foruma na političkoj razini, kao forum u kojem bi se pratila implementacija svih aktivnosti koje se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije