Mehanizam koordinacije prihvatio važna izvješća uoči susreta u Bruxellesu sljedeći tjedan

Krišto očekuje pozitivan signal EU-a nakon dogovora svih razina vlasti

Borjana Krišto
14.07.2023.
u 14:39

U Parlamentarnoj skupštini BiH jučer je zasjedao Mehanizam koordinacije, a sastanku, kojim je predsjedala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, nazočili su predstavnici vlada FBiH i RS-a te deset županija, piše Večernji list BiH. Ovaj sastanak organiziran je ususret sastanku na visokoj razini koji će se sljedećeg tjedna održati u Bruxellesu između predstavnika BiH i Europske komisije. Na sjednici u Sarajevu jednoglasno je prihvaćen dokument "Pozicija Bosne i Hercegovine za 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine", koji je najavljen za 19. srpnja 2023. godine u Bruxellesu.

Priprema za Bruxelles

To je bio prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje nakon što je BiH dobila status kandidata i očekuje se da će biti prepoznat napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Na sjednici je istaknuto kako je članstvo u Europskoj uniji strateško opredjeljenje BiH o kojem postoji puni konsenzus svih razina vlasti koje zajednički, u skladu s ustavnim nadležnostima i dosljednom primjenom Mehanizma koordinacije, rade na ispunjavanju 14 prioriteta. Kolegij za europske integracije prioritetnim je ocijenio izradu programa integriranja BiH u EU, jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Prethodno je usvojeno izvješće o realiziranim aktivnostima u okviru izrade programa integriranja BiH u EU te doneseni zaključci u cilju izvršavanja svih obveza u izradi tog važnog programa. U cilju ubrzanijeg pristupa EU, Kolegij za europske integracije naložio je radnim skupinama za europske integracije da do kraja listopada 2023. godine dostave Povjerenstvu za europske integracije akcijski plan usklađivanja propisa u BiH s propisima Europske unije i akcijski plan za realizaciju preporuka Europske komisije, a koji se odnosi na mjere koje ne predstavljaju usklađivanje propisa. Nakon ove sjednice predsjedateljica Krišto rekla je da su, s obzirom na to da je obnovljena struktura vlasti, formirali savjetodavno tijelo kako bi bili ekspeditivni.

- Nadam se da će Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje prepoznati i ono što su Vijeće ministara i sve razine vlasti učinili - rekla je Krišto novinarima poslije Kolegija za europske integracije. Ovo je, inače, bio peti sastanak Mehanizma koordinacije, a na dnevnom redu našlo se 13 točaka. Mehanizam koordinacije uspostavljen je 2016. godine, a cilj ovoga radnoga tijela je usuglasiti provedbu stečevine Europske unije uvažavajući nadležnosti svih razina vlasti. Mehanizam koordinacije nije bio operativan zbog opstrukcija uglavnom bošnjačkih političkih predstavnika koji su se protivili uključivanju ponajprije županija u sustav odlučivanja oko pitanja koja se tiču europskih integracija.

Uloga županija

No, na ovim sjednicama postoji veliki broj pitanja, poput obrazovanja, pravne države..., koja je nemoguće usuglasiti bez sudjelovanja svih razina vlasti, uključujući županije koje tu imaju ključnu nadležnost. Na jučerašnjoj sjednici sudjelovali su premijeri nekoliko županija iz Mostara, Širokog Brijega, Livna i Orašje Nevenko Herceg, Predrag Čović, Ivan Vukadin i Đuro Topić. Tom prigodom premijer Herceg istaknuo je kako Vlada HNŽ-a dijeli europske vrijednosti integriranja. - U više sam navrata istaknuo, ali želim to iznova ponoviti - Vlada HNŽ-a u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijamu BiH u članstvo EU - kazao je predsjednik Herceg. Dodao je kako BiH mora ispuniti sve kriterije te da to ovisi isključivo o "nama i spremnosti da u cijelosti preuzmemo i provedemo europske vrijednosti".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije