Problem

Krešić: U BiH terorističke pokrete podržavaju uglavnom mladi ljudi

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić istakao je zadovoljstvo onim što je BiH uradila u pogledu borbe protiv terorizma, i da je, u tom pogledu BiH aktivna, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom ni
08.10.2015.
u 06:15

Smatra da je u pogledu borbe protiv terorizma bitna prevencija te da se u BiH uglavnom radi o mladim ljudima

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić istaknuo je zadovoljstvo onim što je BiH uradila u pogledu borbe protiv terorizma, te da je, u tom pogledu, BiH aktivna, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, te da želi doprinositi globalnim antiterorističkim mjerama usmjerenim prema prevenciji, borbi i zaštiti od svih oblika terorizma. To je izjavio povodom trodnevne međunarodne konferencije "Strani teroristički borci - Izazovi za JI Europu", koja se održava u Sarajevu u organizaciji Misije OESS-a u BiH, Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) i Ministarstva sigurnosti BiH. Krešić je jučer kazao kako je Kazneni zakon u BiH izmijenjen te da su definirana kaznena djela odlaska na strana ratišta. Podsjetio je kako je Sud BiH izrekao prvu presudu koja se tiče protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim, paravojnim i parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku. - Time pokazujemo da se oni koji su mislili da će proći nekažnjeno vršeći ta kaznena djela, neće tako lako provući - kazao je Krešić, portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Smatra da je u pogledu borbe protiv terorizma bitna prevencija te da se u BiH uglavnom radi o mladim ljudima koji podržavaju terorističke pokrete. To su, kako je rekao, osobe koje nisu osjetile težinu rata u BiH i to je dalo prostora za ideologiju. Naglasio je kako se stoga nova strategija za borbu protiv terorizma fokusirala na prevenciju. Međutim, dodao je kako će ako je novačenje i vrbovanje trajalo dugi niz godina, isto tako trajati i deradikalizacija. Mišljenja je da ove probleme BiH neće riješiti sama. U pogledu napada u Zvorniku, kazao je da je BiH u vezi s tim slučajem jako negativno prepoznata diljem svijeta, te da taj napad, kao i ostali posljednji teroristički napadi u Europi, pokazuje spregu između aktivnosti tzv. stranih terorističkih napada boraca i počinitelja ovih napada. Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore kazao je da je konferencija prilika za razgovore na regionalnoj razini, te da je za OESS borba proziv terorizma izazov, ali da su zahvaljujući mreži terenskih ureda aktivni na državnoj i županijskim razinama, dok lokalna ima posebnu ulogu. Istaknuo je kako surađuju s koalicijama protiv mržnje kojih u BiH ima dvadeset.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?