Sukladno mogućnostima provode demografsku politiku i pomažu mladima

Kreševo prvi put uvodi novčanu potporu rodiljama koje su bez posla

07.02.2022.
u 16:42

Općina Kreševo, prema svojim financijskim mogućnostima, provodi pronatalitetnu politiku pružajući financijsku potporu rodiljama i općenito mladim obiteljima. U tom smislu poduzimaju se i provode različite mjere, a u ovom trenutku aktualne su dvije, piše Večernji list BiH. Posljednjeg dana siječnja općinski načelnik Kreševa Renato Pejak raspisao je javni poziv za dodjelu novčanih sredstava nezaposlenim rodiljama s prebivalištem na području općine Kreševo. Pravo na novčanu potporu imaju rodilje koje, dakle, nisu u radnom odnosu i čija djeca nisu napunila jednu godinu života na dan 31. siječnja 2022. godine. Rodilje koje budu ispunile uvjete iz javnog poziva pravo na naknadu mogu ostvariti u razdoblju do navršene prve godine života djeteta, a poziv je otvoren do kraja ove godine. Ova mjera provodi se prvi put i sastavni je dio ukupnih nastojanja i mjera za pozitivnim promjenama u prirastu i povećanju broja djece u obiteljima.

Dvije vrste pomoći

- Našim mjerama želimo potaknuti natalitetnu politiku i demografsku obnovu jer to je trenutačno gorući problem ne samo Kreševa nego cijele regije. Kad je riječ o potporama rodiljama, imamo dvije vrste novčane pomoći. Prva je jednokratna novčana pomoć za svako novorođeno dijete u iznosu od 500 KM, koja se prakticira već nekoliko godina, i prošle godine isplaćeno je ukupno 12.500 KM za 25 rođene djece. Međutim, u ovoj, 2022., godini tu vrstu potpore još smo podignuli na viši stupanj. Za prvorođeno dijete i dalje se isplaćuje 500 KM, a uveli smo da se za drugorođeno dijete daje potpora od 750 konvertibilnih maraka i za treće dijete 1000 KM. Ove godine uveli smo i novčanu potporu nezaposlenim rodiljama, u ovom trenutku ona je skromna, odnosi se samo na one osnovne potrebe djeteta i majke, i iznosi 100 konvertibilnih maraka mjesečno. Ovisno o broju nezaposlenih majki, moguće je da se ona poveća. Važno je da obitelji osjete da nisu zaboravljene, da nisu same - kaže Renato Pejak, načelnik općine Kreševo. Pretpostavlja se da bi se tijekom ove godine na javni poziv moglo javiti 20-ak nezaposlenih rodilja. Druga aktualna demografska mjera je stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Okončan je javni poziv za sufinanciranje rješavanja prvog stambenog pitanja i zbrinjavanja za mlade obitelji u 2021. godini. Nakon provedenog postupka utvrđena je lista 12 mladih obitelji, kojima će se sufinancirati rješavanje njihove prve stambene problematike, za što će dobiti po 5000 konvertibilnih maraka.

Potpora mladim obiteljima

Danas s početkom u 10 sati u prostorijama općine Kreševo tih 12 mladih obitelji potpisat će ugovore o dodjeli iznosa od po 5000 konvertibilnih maraka, koje mogu koristiti za izgradnju novog stambenog objekta, kupnju stana ili obiteljske kuće, nadogradnju ili dogradnju obiteljske kuće, kako bi trajno riješili svoje stambeno pitanje u ovoj općini. Za sve demografske mjere, potpora majkama rodiljama i potpora mladim obiteljima u stambenom zbrinjavanju, Općina Kreševo je u svom proračunu za ovu godinu planirala iznos od 100 tisuća konvertibilnih maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?