UNO BiH

Kovačević: UNO BiH pozvala špeditere na razgovor, nema potrebe za blokadom

uno bih
08.08.2019.
u 14:20

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine ponovili su danas da nema razloga za najavljenu blokadu rada u Carinskoj ispostavi Bijeljina, jer su pozvali na sastanak špeditere i saslušat će sve njihove primjedbe - potvrdio je Feni načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO BiH Ratko Kovačević.

UNO je, kako naglašava, proslijedila poziv špediterskim tvrtkama, lociranim u Carinskoj ispostavi Bijeljina, kao i prijevoznicima, da imenuju osobe koje bi došle na zajednički sastanak u Upravu.

- Stoga smatramo da nema potrebe za najavljenom blokadom rada u Carinskoj ispostavi Bijeljina - naglasio je Kovačević.

S cilju transparentnosti cijelog procesa, a prije donošenja bilo kakve odluke vezano za lokaciju Carinske ispostave Bijeljina bit će, ukazuje, saslušani i zahtjevi špediterskih kuća trenutno lociranih kod graničnog prijelaza Rača, kao i samih prijevoznika.

Špediteri su najavili da će danas na graničnom prijelazu Rača doći do prekida rada u znak prosvjeda zbog, kako navode, namjere UNO BiH da izmjesti carinski terminal s te lokacije.

Putnički promet na Rači odvijat će se neometano, ističu iz 18 špediterskih kuća na tom prijelazu koje su najavile prosvjed. 

U pismu koje je upućeno i UNO BiH, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu, Vijeću ministara i Ombudsmanu za ljudska prava, špediteri tvrde da neće uvažiti odlaganje traženog sastanka s čelnicima UNO, zbog, kako su naveli, njihovih godišnjih odmora. 

Prosvjed špeditera podržani su i iz Udruženja prijevoznika RS, čiji predsjednik Nikola Grbić je rekao da bi, ako ne bude sastanka i dogovora s nadležnim u UNO i na razini  BiH, blokada mogla biti produžena i do idućeg tjedna  ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

Iz UNO su ranije rekli da nemaju sistematizirana radna mjesta za održavanje terminala u svom vlasništvu, pa tako ni radna mjesta za održavanje Carinskog terminala Bijeljina, a sredstva predviđena u proračunu UNO nisu bila ni približno dovoljna da bi se konstantno angažirale druge osobe za održavanje tog carinskog terminala.

- Zbog tih razloga su opći higijenski i radni uvjeti na postojećem Carinskom terminalu Bijeljina i danas izuzetno loši - pojasnio je Kovačević.

Ponovio je da sredstva koja se naplate od korištenja carinskih terminala nisu sredstva UNO, već se ovi prihodi uplaćuju na Jedinstveni račun UNO i idu u raspodjelu korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od neizdravnih poreza.

Ključne riječi
UNO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?