Bh. agentice pred Sudom u Strasbourgu upozorile na pritiske

Kovačević u panici jer slijedi revizija i gubi pred Velikim vijećem Suda u Strasbourgu

storyeditor/2023-09-18/ECHR.jpg
19.09.2023.
u 20:30

Sve je od početka vezano uz presudu u predmetu Slavena Kovačevića protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, kojom je problematizirao izborni sustav zemlje, na klimavim nogama, zbog čega apelant histerično pokušava skrenuti pozornost spin-metodom “držite lopova” - da je cijeli postupak pred Sudom teško kompromitiran te će vrlo izvjesno doživjeti fijasko kada se provede revizija, piše Večernji list BiH.

Naime, kako bi spriječio bilo kakvu mogućnost da se preispita presuda Maloga vijeća ESLJP-a u Strasbourgu, pokrenuo je pravu hajku protiv agentica Vijeća ministara koje zastupaju zemlju. Umjesto da problematizira činjenicu kako je bosanskohercegovačkom sucu Farisu Vehaboviću već dvije godine istekao mandat pred Sudom, on sada, eto, najavljuje kaznene prijave protiv agentica Harise Bačvić, Monike Mijić i Jelene Cvijetić koje su imenovane za v. d. zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Nastavak obmane

Da je riječ o teškoj manipulaciji, koja nema nikakva utemeljenja, najbolje govori odluka kojom se imenuju agenti pred ESLJP-om. Nigdje se ne navodi što će se dogoditi ako istekne mandat agentica, nego, dapače, ističe se kako one najdulje mogu obnašati tu dužnost do deset godina. Čak i da je to slučaj, one bi, po sili zakona, morale ostati na toj dužnosti dok se ne izaberu novi agenti kako bi država imala svoje zastupnike. Agentice su odgovorile pozivajući da se prestane s pritiscima zato što rade svoj posao. - Pravni status v. d. zastupnika potvrđen je odlukom Odbora državne službe za žalbe i presudama Suda BiH te u skladu s tim trenutačne v. d. zastupnika ostaju na dužnosti do imenovanja novih v. d. zastupnika ili do imenovanja zastupnika nakon provedene natječajne procedure koja je u tijeku.

Iz toga proizlazi da je status v. d. zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava neupitan te da one imaju pravo i obvezu zastupati Bosnu i Hercegovinu te štititi njezine interese u svim postupcima koji se vode pred Europskim sudom za ljudska prava. Svako drukčije postupanje bilo bi suprotno važećim propisima i pravilima struke - stoji u komentaru agentica. Dodale su kako bi, zapravo, neštićenje interesa BiH predstavljalo kršenje zakona. - Nepoduzimanje pravnih radnji tijekom postupka od zastupnika bilo koje od stranaka obesmislilo bi vođenje postupka pred sudovima, pa tako i Europskim sudom za ljudska prava - naglašavaju agentice. Ocijenile su kako javne prijetnje podnošenjem kaznenih prijava zbog obavljanja svog redovitog posla smatraju potpuno neprimjerenim te da posve sigurno neće odustati raditi svoj posao. Zanimljivo je kako funkcionira prava političko-pravosudno-medijska hobotnica kojom se nastoji ishoditi nereagiranje na presudu Maloga vijeća u predmetu “Kovačević” pred ESLJP-om. Sama činjenica da je ta presuda iscurila te je objavljena u bošnjačkim medijima bliskim obavještajnom podzemlju čak dva dana prije nego što su je dobili predstavnici države koja je tužena teško kompromitira samoga suca Vehabovića koji je u svojim ranijim istupima koristio identični narativ kao i apelanti. Dapače, još od vremena presude “Zornić” njegove rečenice i pokušaji prekrajanja političkog i izbornog sustava, kao i samih temelja te poretka uspostavljenog Daytonskim sporazumom u najmanju su ruku problematični. Dapače, jako su pristrani i neobjektivni. A upravo je on bio izvjestitelj u posljednjem predmetu koji je ponovno presuđen protiv BiH. Čak i unatoč tome što je predsjedateljica toga Vijeća Gabriele Kucsko-Stadlmayer bila protiv prihvaćanja apelacije u slučaju “Kovačević”. Ocijenila je kako je nelogično prihvatiti apelaciju savjetnika člana probošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji je tamo napisao kako na posljednjim izborima nije mogao glasovati za adekvatnog člana državnog vrha, pa ispada kako njemu Željko Komšić nije uopće dobar izbor.

Hurtić ruši agente

No, sve to, kao i brojni drugi detalji koji su se politikantski provukli u presudi, koja više nalikuje na velikobošnjački pamflet, trebali bi se naći pred Velikim vijećem, praktički drugim stupnjem ESLJP-a. Za razliku od Maloga vijeća, kod kojega suci doslovno mogu slijepo vjerovati ili se pak ne slagati s izvjestiteljem jer im nisu dostupni svi materijali iz spisa, suci Velikoga vijeća pred sobom imaju cijeli predmet, trebala bi se održati javna rasprava. To zna Kovačević, zbog čega je u panici te pokušava prikriti vlastite i manipulacije suca Farisa Vehabovića. Pomalo je čudno da je nedavno i ministar ljudskih prava i izbjeglica u Vijeću ministara Sevlid Hurtić problematizirao mandat agentica pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. No, treba reći da upravo to Ministarstvo godinama sustavno ruši Ured agenta pred Sudom u Strasbourgu kako ne bi mogao štititi državu od ovakvih politikantskih i nacionalističkih tužbi. Zanimljivo je kako je Ministarstvo ponovno raspisalo natječaj za agente kada su upućeni svi predmeti koje su predali aktivisti Demokratske fronte. To je svakako dodatni pritisak na v. d. zastupnika kako bi propustile napisati zahtjev za reviziju.

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
20:54 19.09.2023.

Za te agentice što su za BiH nikad nismo čuli. Ne znamo godinama ni da postoje. Ali znamo napamet onu što protiv BiH galami iz Strasbourga.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije