Načelnik Odjeljenja UNO BiH za komunikacije i međunarodnu suradnju

Kovačević: U 2020. godini elektronski KUF i KIF

20.10.2019.
u 18:45

 Svi obveznici u sistemu PDV-a u Bosni i Hercegovini morat će u 2020. godini Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) dostavljati elektronskim putem knjigu ulaznih računa (KUF) i knjigu izlaznih računa (KIF).

- Ova novina će omogućiti UNO da tijekom budućih kontrola bude točno fokusirana na određena tvrtke i račune - naglasio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja UNO BiH za komunikacije i međunarodnu suradnju Ratko Kovačević.

Kada svaki obveznik dostavi elektronskim putem svoj KUF i KIF, onda će UNO, kako je pojasnio, jednostavnim uparivanjem tih dokumenata provjeriti da li je određeni račun za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u, tako da je za taj određeni promet dobara ili usluga uredno obračunat i plaćen PDV u određenom obračunskom razdoblju.

Sve fakture koje u procesu uparivanja budu “iskakale” i ne budu se mogle povezati, bit će, upozorio je, i predmet provjera i kontrola.

Pojašnjava da je ovo još jedan korak naprijed u smislu lakšeg i boljeg sistema kontrola, otkrivanja određenih nepravilnosti na vrijeme, te fokusiranja kontrolnih aktivnosti na one obveznike gdje je to zaista i potrebno.

- Nije nam cilj da sve porezne obveznike opterećujemo učestalim i dugim kontrolama, već novim sistemom želimo pod pojačan nadzor staviti samo one obveznike kod kojih se dešavaju određene nelogičnosti. Svi uredni porezni obveznici imat će samo prednosti od novina koje se počinju primjenjivati u 2020. godini, kada je u pitanju elektronska komunikacija UNO s poslovnom zajednicom - istakao je Kovačević.

Novina koja se očekuje od početka 2020. godine je i mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva za dobivanje uvjerenja UNO o izmirenim obavezama po osnovu neizravnih poreza.

- Trenutno to funkcionira tako da porezni obveznici takav zahtjeva donose osobno u prostorije UNO, ili zahtjeve šalju putem pošte. Novina na portalu e-Porezi značit će da se zahtjevi šalju iz ureda samo jednim klikom, uvjerenja će se dobivati puno brže, a obveznici će imati manje troškove - ukazao je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja UNO BiH za komunikacije i međunarodnu suradnju Ratko Kovačević.

Ključne riječi
UNO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?