SARS-CoV-2

Koronavirus u Centru za stare osobe u Mostaru, zaraženo pet korisnika i jedna uposlenica

21.09.2020.
u 13:25

U Mostaru koji zadnjih dana bilježi sve veći broj osoba zaraženih koronavirusom je alarmantno, a virus je ušao i Centar za stare osobe na Tekiji. U ovoj instituciji zaraženo je pet karisnika i jedna uposlenica.

Ove informacije potvrdio je zamjenik direktora Doma zdravlja Stari Grad za medicinske poslove dr. Edin Kapetanović, prenosi portal Klix.ba.

"Imamo pet pozitivnih korisnika, njihovo kliničko stanje je zadovoljavajuće i pratimo ga preko nadležnog liječnika. Oni se svi nalaze u jednokrevetnim sobama i o njima brinu osobe koje su zdrave i koje su dobile dodatne instrukcije u vezi sa osobnom zaštitom", kaže Kapetanović.

On dodaje da je koronavirusom zaražena i jedna uposlenica koja je u izolaciji, te da su sve druge osobe koje su testirali prema epidemiološkim kriterijima negativne u toj ustanovi.

"U ovom trenutku sve upućuje na to da se neće zakomplicirati u neku težu formu unutar same ustanove", ističe Kapetanović.

Na koji način je virus ušao u starački dom za sada je po njegovim riječima nepoznanica.

"Mi smo konzultirali specijalistu epidemiologa i napravljena je temeljitija epidemiološka analiza i na žalost nije se uspjelo odgonetnuti na koji način je virus ušao u ustanovu. Je li preko uposlenice i kako se ona zarazila ili je eventualno u dvorište neko ušao od posjete, to nismo sigurni, iako je detaljna analiza urađena", kazao je Kapetanović

Ulazak u Starački dom trenutačno je zabranjen, a situacija se, kako kažu, prati kontinuirano i drži pod kontrolom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije