NOVI TREND

Korišteni udžbenici su hit - torbu se može napuniti za 100 maraka

Učenici u Vukovaru ostaju bez plaćenoga prijevoza
Goran Ferbežar/PIXSELL
22.08.2014.
u 09:31

Velike uštede jedan komplet udžbenika se može nabaviti po tri puta nižoj cijeni nego u trgovinama. Roditelji i djeca su zadovoljni ponudom

Petra Milinković za dva tjedna će u klupe četvrtog razreda Osnovne škole u Cimu. Za novu školsku 2014./15. godinu je već spremna jer je zajedno s roditeljima nabavila udžbenike. Petra, inače odlikašica, udžbenike je ove godine dobila na školskoj tržnici u mostarskoj Piramidi koja danima organizira svojevrsnu razmjenu i trgovinu knjigama.

Odluka vlasti

“Ove su knjige odlično očuvane, iste su kao u trgovinama, ali su puno jeftinije. Sada se radujem početku škole”, kaže Petra dok lista matematiku za četvrti razred. Njezini roditelji, kao i brojni drugi, ove godine značajno masovnije nego ranijih godina, odlučili su svoje mališane opskrbiti s udžbenicima na ‘školskim sajmovima’. Tu se knjige nabavljaju po cijeni od pet i deset maraka, što je dvostruko jeftinije nego što ih nude u knjižarama.

Na taj način roditelji mogu uštedjeti značajne novčane iznose te umjesto za jedno dijete kupiti udžbenike za dva školarca. Po procjenama za nabavku udžbenika za školarce starijih razreda u knjižarama je potrebno izdvojiti oko 300 maraka, a ovako je moguće kompletirati udžbenike za upola ili trećinu novca. U svakom slučaju roditelji, uz knjige koje se mogu koristiti ‘polovne’, moraju kupovati radne bilježnice. Po riječima ravnatelja Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije Željka Ćorića koordinacija ministara škola u županijama u kojima se nastava održava po hrvatskom nastavnom planu i programu naložila je da se poduzmu mjere kako bi se osiguralo da djeca nasljeđuju udžbenike čiji bi rok trajanja bio od tri do pet godina.

Ćorić navodi kako je zatražio od škola te već dobio odgovore od aktiva učitelja, koje će udžbenike izučavati učenici. Pojašnjava da bi na taj način profitirali svi, naročito roditelji, ali i nakladnici. Nije isključio niti mogućnost da predstavnici županija službeno pomognu takvu inicijativu izdvajajući financijska sredstva.

Problem u HNŽ-u

Slično je stanje i u drugim županijama u kojima se nastava neće odgađati kao u HNŽ-u gdje je formalni razlog vrućina, a stvarni nepostojanje nastavnog plana i programa na hrvatskom jeziku za učenike sedmog, osmog i devetog razreda škola po hrvatskom nastavnom planu i programi. Naime, djeca za sedmi razred devetogodišnjih osnovnih škola sve će udžbenike kupovati jer ih ne mogu naslijediti ni od koga budući su prva generacija na kojoj se provodi ovaj svojevrsni obrazovni eksperiment.

I naravno platit će punu cijenu knjiga, radnih bilježnica.

Nadati se da će makar prije početka školske godine znati koje će predmete izučavati i iz kojih će knjiga učiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?