Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kopao njivu i našao školjke stare 5 milijuna godina

28. veljače 2016. u 11:48 2 komentara 9536 prikaza
školjke

Čistio sam njivu. Na dubini od 70 centimetara pronašao sam prvu školjku. Počeo sam kopati te sam ih još pronašao. Skupio sam ih za svoju zbirku, rekao je Mehmed Delić iz Delića u BiH koji je pronašao fosile školjaka stare oko 5 milijuna godina, piše 24sata.hr.

Panonsko more prije pet do šest milijuna godina "napustilo" je naše prostore. Ipak, još i danas je moguće naići na dokaze o postojanju tog mora, pa čak i na njegove ostatke. Najnoviji dokaz otkriven je u BiH nedaleko od Gračanice, uz cestu Gračanica - Orašje. U zaseoku Borik na prostoru grada Soko postoje iskopine koje sadrže goleme količice sedimenta, šljunka i pijeska, za koji kažu stručnjaci da su ostatak Panonskog mora. Najveća potvrda o postojanju Panonskog mora su fosili školjaka i morski organizmi.

U zaseoku Delići, šest kilometara od Gračanice, gotovo svaka kuća ima svoju kolekciju okamenjenih školjaka.

- Nedaleko od kuće čistili smo njivu. Bilo je tu svakakvog raslinja koje smo vadili. Na dubini od oko 70 centimetara pronašao sam prvu školjku. Ostao sam u čudu. To me je zainteresiralo pa sam počeo kopati okolo po njivi i našao sam ih još nekoliko. Sakupio sam ih dovoljno za svoju zbirku - kaže Mehmed Delić iz istoimenog zaseoka u blizini grada Soko. Dodaje da su mu stručnjaci iz Sarajeva rekli da su fosili školjaka koje je pronašao stari oko pet milijuna godina. 

- Kad su došli kod mene, tražili su me da im ih predam. No rekao sam im da ću ih dati jedino uz potvrdu da će mi ih vratiti. No otišli su i nisu više dolazili. Neću dati nikome ove okamenjene školjke. Ostavit ću ih kod sebe za buduće naraštaje pa neka se priča o postojanju Panonskog mora prenosi s koljena na koljeno - kaže Mehmed.

Željko Zuanović , svećenik u Klakaru, nedaleko od Slavonskog Broda, vrsni je poznavatelj školjaka te je zaključio da su fosili školjaka i ježinaca dokaz da je prostor u Slavoniji, Posavini i sjevernoj Bosni prekrivalo Panonsko more. 

- Dokaza o postojanju Panonskog mora na navedenim prostorima je jako puno. Nismo svjesni koliko smo bogati, no nažalost ti prostori se uništavaju - rekao je Zuanović. O postojanju Panonskog mora dokaz je megalodon koji je u Slavoniji živio prije 17 milijuna godina, u razdoblju miocena. Njegov zub brižno čuva Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Inače, megalodon, predak velike bijele psine, u ustima je imao tisuće zuba, a u čeljust bi mu moglo stati deset ljudi. 

U Delićima često netko traktorom izore fosile školjaka ili kamen sa šupljinama. Gotovo svaka kuća ima kolekciju fosila. U Panonskome moru u pojasu jakih valova živjeli su školjkaši debelih ljuštura, a u dubljem moru tankih nježnih ljuštura.

  • ujo41:

    čudo veliko! u svakoj odlomljenoj stijeni Medvednice hrpa je śkoljkaša i sličnih okamina.

  • Avatar kralj  Tomislav II
    kralj Tomislav II:

    hahahahaha na osnovu čega ustanovili da je školjka stara 5 miliona godina. Ljudskoj gluposti nikad kraja