Sastanak stranaka koje će zajednički nastupiti na izborima u BiH

Koordinacija HNS-a o izborima, HDZ 1990. - radi se o manipulaciji

Sjednica Koordinacije HNS-a održana u Mostaru
Foto: VL FOTO
Autori: HNS, Dragan, Čović
10.05.2014.
u 10:56

Razmatrana najnovija događanja na stranačkoj političkoj sceni, posebno Hrvatskoj u BiH, a u svjetlu predstojećih izbora

Koordinacija stranaka Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS), koje će zajednički nastupiti na općim izborima u listopadu, održala je jučer u Mostaru radni sastanak. Na sastanku su bili i bivši dužnosnici HDZ-a 1990., a njihovu odluku da i dalje čvrsto ostaju uz program i misiju HNS-a predstavnici drugih stranaka su jednoglasno pozdravili, navodi se u priopćenju iz HNS-a. Na sastanku su razmatrana najnovija događaja na stranačkoj političkoj sceni, posebno hrvatskoj u BiH, a u svjetlu predstojećih listopadskih izbora. Osim toga, kako je navedeno, Koordinacija je razmatrala konkretne organizacijske i pravne korake za provedbu izbornih aktivnosti. Konstatirano je da postoji apsolutna suglasnost svih stranaka Koordinacije HNS-a, te nastavljaju raditi s punim povjerenjem u provedbi planirane strategije za izbore s ciljem predstavljanja i zastupanja načela i ciljeva definiranim u dokumentima Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS). U cilju operacionalizacije provedbe izborne strategije, Koordinacija HNS-a odlučila je utemeljiti i koordinacije po županijama koje će na svojoj razini kreirati i provoditi izborne aktivnosti. I u tim županijskim koordinacijama bit će zastupljeni predstavnici bivših organizacija HDZ-a 1990. Koordinacija HNS-a je, između ostaloga, jučer na sastanku u Mostaru odredila i izaslanstvo HNS-a koje će predstavljati Hrvatski narodni sabor na komemoraciji u Bleiburgu 17. svibnja. Odlučeno je da će izaslanstvo predvoditi predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Reagirala HDZ 1990.

"Riječ je o selektivnom izboru onoga koji je zakazivao sastanak. Ne radi se o instituciji Predsjedništva HNS-a, jer sjednica Predsjedništva nije ni zakazana. Ja kao član Predsjedništva, ali i kao predsjednik druge vodeće stranke nisam dobio poziv za održani sastanak", stoji u izjavi predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža. 

"To nije način na koji bi HNS trebao funkcionirati. To je očita manipulacija HNS-om. Nije pozvana stranka koja je utemeljitelj HNS-a, nego podobni pojedinci. Pri tome je ignorirana institucija Predsjedništva HNS-a. U skladu sa odlukama najviših stranačkih tijela i  dalje smo otvoreni za razgovore o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima na način koji smo predložili ranije, a to se odnosi na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, nastup u RS-u te u pojedinim županijama u kojima bi, ako ne bude dogovora, mogao biti ugrožen vitalni nacionalni interes", ocijenio je Raguž. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?