Počinje proces rekonstruiranja

Konzum zatvara 48 prodavaonica u BiH

konzum
02.07.2017.
u 07:00

Konzum u BiH, u procesu restruktuiranja, namjerava zatvoriti 48 malih prodavaonica koje su nerentabilne.

Mogući scenariji

Radi se o malim prodavaonicama u kojima radi do pet zaposlenih, piše Faktor.ba. “Još uvijek nije poznato o kolikom se broju zaposlenika radi koji bi mogli ostati bez posla. U Konzumu postoje ideje da se dio tih radnika prebaci u njihove druge prodajne objekte. Druga varijanta, s kojom bi nadležni u Konzumu uskoro mogli izaći u javnost, je da zaposlenike iz tih prodavaonica “ponude” svojoj konkurenciji, odnosno da radnicima pomognu u pronalasku posla u drugim trgovačkim lancima”, kazali su iz izvora bliskih Vladi FBiH. Nakon sastanka sa bh. dobavljačima, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak najavio je kako će tvrtke kćerke u BiH zatvarati prodavaonice i otpuštati radnike, ali nije precizirao o kojem broju ljudi se radi. Dodao je kako je zatvoren prodajni objekt Velproa u Čitluku, ne govoreći jesu li radnici otpušteni i ako jesu koliki ih je broj. “Kako sam saznao, radnici su uspjeli ostati na poslu. Vlasnik koji je preuzeo taj prodajni objekt preuzeo je i radnike. Međutim, nemam nikakve službene informacije jer je iz ne znam kojeg razloga, Vanjskotrgovinska komora isključena iz razgovora predstavnika Agrokora s domaćim tvrtkama. Recimo, nitko nas nije pozvao na posljednji sastanak kojeg je Ramljak održao s bh. poduzećima. Ne znam zašto domaćim tvrtkama nije stalo da i Vanjskotrgovinska komora BiH bude na tim sastancima“, rekao je potpredsjednik VTK-a BiH Bruno Bojić. Informacijama iz prve ruke ne raspolaže ni predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović. “Sve što znamo o Velprou znamo iz medija jer ta tvrtka ne priznaje reprezentativnost Sindikatu trgovine iako okupljamo najviše uposlenika Velproa u odnosu na ostale radničke udruge.

Izmiren dio duga

Što se tiče Konzuma, nakon Ramljakove izjave o zatvaranju prodavaonica, upućeno je i pismo upravi ove tvrtke u kojem su tražene informacije o broju prodavaonica, kao i broju radnika koji bi mogli ostati bez posla u BiH”, rekla je Beširović. Nakon sastanka Ramljaka i predstavnika Agrokora u BiH s domaćim tvrtkama dobavljačima u javnosti se pojavio iznos duga od 112 milijuna KM, iako se ranije govorilo da dugovanje iznosi 130 milijuna maraka. U proteklom razdoblju Agrokorove tvrtke su uspjele izmiriti 18 milijuna KM duga prema bh. tvrtkama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije