SLJEDEĆEG TJEDNA RASPRAVA PRED VANJSKOPOLITIČKIM ODBOROM EP-A

Konstitutivni narodi i provedba presude “Ljubić” u novom su izvješću EU-a

17.04.2022.
u 13:34

O nacrtu izvješća Europskoga parlamenta koje se odnosi na izvješće Komisije za prošlu godinu koje je sastavio izvjestitelj Paulo Rangel sljedećeg tjedna raspravljat će Vanjskopolitički odbor Europskoga parlamenta, a njegov dio su odredbe o potrebi očuvanja konstitutivnosti naroda i jednakopravnih građana te provedba izborne reforme na temelju presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnoga suda BiH. Kontinuitet je to zalaganja i stajališta hrvatskih predstavnika koji inzistiraju na poštivanju višenacionalnog karaktera zemlje koji je u temeljima Ustava Bosne i Hercegovine i Daytonskog mirovnog sporazuma te potrebe da zemlja napravi iskorak iz dviju kriza koje ozbiljno drmaju njezine temelje. Eksplicitno je to naveo Rangel u izvješću.

Bojkot vlasti

- Izvjestitelj identificira dvije glavne prepreke napretku BiH u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i odabranom putu prema EU integracijama: bojkot i povlačenje iz državnih institucija i tijela odlučivanja vodstva i predstavnika Republike Srpske, odnosno Milorada Dodika; i zastoj u pregovorima o reformi Izbornog zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svi politički akteri diljem BiH moraju se posvetiti suradnji i izgradnji održive, prosperitetne i mirne budućnosti zemlje - objasnio je u dokumentu navodeći kako je to posebno važno u svjetlu aktualne agresije u Ukrajini. Bez zadrške je istaknuo kako je izborna reforma presudna za daljnji napredak zemlje prema EU. - Izvjestitelj poziva na uravnotežene izborne i ustavne reforme, u skladu s načelima EU-a i odlukama međunarodnih i ustavnih sudova, što uključuje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana te omogućava nesmetan “prijelaz iz Daytona u Bruxelles - stoji u dokumentu. Time se najizravnije presuda u predmetu “Ljubić”, kojom se inzistira na osiguranju nediskriminiranja konstitutivnih naroda, stavlja u istu ravan kao i nediskriminiranja a na koji se ne izjašnjavaju kao jedan od pripadnika naroda. Riječ je o velikome iskoraku u razumijevanju unutar EU-a nakon što je Republika Hrvatska u više navrata objašnjavala kako je to temelj za očuvanje unutarnjeg društvenoga dogovora i bez kojega je upitna opstojnost zemlje. Hrvatska eurozastupnica bosanskohercegovačkih korijena Željana Zovko izjavila je kako izvješće za BiH dolazi posljednje od svih zemalja zapadnog Balkana. - Izvješće za Bosnu i Hercegovinu je zadnje koje će se prezentirati jer se očekivalo da će doći do dogovora oko Izbornog zakona kako bismo imali izbore prema usuglašenom zakonu. Mislim da je to jedan od ključnih momenata na temelju kojeg ćemo cijeniti napredak BiH kroz ono što ćemo vidjeti u sljedećim tjednima u BiH. Svaka skupina uložit će svoje amandmane i radit će se na kompromisnim prijedlozima jer znamo da izvješće mora biti većinskom voljom u Parlamentu. Sada treba vidjeti hoće li biti tih izbora, na koji će se način odigrati, što će se događati u budućnosti. Ovo već postaje sigurnosno, a ne političko ili pravničko pitanje, što je poražavajuće za sve one koji su htjeli da se na temelju ove rezolucije i uz provedenu izbornu reformu dobije poticaj za stjecanje kandidacijskog statusa - rekla je za Večernjak. Prema njezinim riječima, izborna reforma je propala zbog protivljenja bošnjačke strane postizanju kompromisa, što je iznimno štetno za Bosnu i Hercegovinu koja zbog toga i poteza drugih političkih aktera ima destruktivnu ulogu jer udaljava zemlju od korištenja fondova EU-a.

Bošnjaci blokirali

- Nije mi poznato što je dovelo do toga da bošnjačka strana odustane od dogovora i da ne želi napraviti zadnji korak. Nadam se ipak da će svi ponuditi svome narodu, ali i svima u BiH neku svjetliju budućnost nakon dogovora te da ćemo s usuglašenim Izbornim zakonom imati regularne izbore te konačno formiranje tijela vlasti na svim razinama u BiH. Zašto ne reći i konačno korištenje IPA fondova za ono za što su namijenjeni. Vrijeme protječe, sve druge zemlje povlače novac, a BiH se bavi sama sobom umjesto da koristi ono što je najpozitivnije od EU-a, a to su pretpristupni fondovi. Time bi se omo- gućilo da mladi ostaju ovdje te obogaćuju ovu zemlju demografski i na svaki drugi način, a ne da budućnost traže u uzburkanom području Europe i svijeta. To je za mene najveći poraz u očekivanju završnog izvješća za BiH - objasnila je Zovko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?