Projekt ‘COBEAR’

Konkurentnost sredine poslovne izvrsnosti Teslić - Tešanj - Žepče

03.05.2017.
u 08:09

U sklopu projekta ‘COBEAR’ – Konkurentnost sredine poslovne izvrsnosti Teslić - Tešanj - Žepče kojeg zajedno provode tešanjska agencija za razvoj-TRA, Razvojna agencija Žepče-RAŽ, općina Teslić, i Udruženje gospodarstvenika Biznis Jelah Tešanj, uz potporu EU, organiziran je poslovni susret predstavnika kompanija iz Slovenije s poduzećima iz općina Žepče, Tešanj i Teslić.
Na poslovnom susretu koji je održan u Tesliću okupilo se više od 20 domaćih poduzeća iz metalnog, drvnog, tekstilnog i prehrambenog sektora koji su dobili priliku za razmjenu iskustva i praksi sa svojim kolegama iz slovenskih gradova Ptuj i Maribor, predstavnicima 15 –ak kompanija i razvojnih institucija koje su prihvatile poziv domaćina da posjete tri općine Žepče, Tešanj i Teslić. Govorili načelnici Žepča Mato Zovko, Tešanja Suad Huskić i Teslić Milan Miličević, a u ime gostiju obratio se načelnik općine Sveta Trojica Darko Fras.

Strane investicije

Predstavljene su prakse iz BIH i Slovenije koje su uspostavljene u okviru državnih institucija koje su fokusirane na potporu razvoju privatnog sektora u dvije države. U ime Vanjskotrgovinske komore BIH obratio se Amir Hujić koji je predstavio rad Enterprise Europe Network. Sanja Miovčić, ravnateljica Vijeća stranih investitora BiH, dok je Adrijana Marić, šefica Odjela za projekte, predstavila rad Agencije za unapređenje stranih investicija u BIH. Programe mjera potpore MSP sektoru u FBiH predstavio je tajnik FMRPIO Jozo Bejić, dok je Marinko Đukić, direktor Agencije za razvoj MSP odjela govorio o mjerama subvencija i planovima za iduću godinu, a koji će biti fokusirani na podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.
Iz slovenskih razvojnih institucija svoja iskustva su prenijeli: Štefan Čelan ispred naučno-istraživačkog centra ZRS Bistra PTUJ govorio je na temu ‘Uloga regionalnih razvojnih agencija u cilju posticanja ekonomskog razvoja i privlačenja investicija’, Dijana Bestijanić, ispred Mariborske razvojne agencije, prezentirala temu ‘Aktivnosti i instrumenti podrške Mariborske razvojne agencije, predstavljanje evropske poduzetničke mreže i Štajerskog tehnološkog parka’ i Robert Harb ispred Višja strokovna šola Ptuj ‘Bionika’ koji je predstavio rad ove visoko školske ustanove koja je dobila epitet najbolje u regionu.
Nakon prezentacija uslijedili su B2B poslovni susreti između bh. i slovenskih tvrtki. Susretima je prisustvovalo oko 30 tvrtki koje su razmijenile informacije i u skladu sa iskazanim zanimanjem, slovenski poduzetnici su posjetili lokalne tvrtke.

Održani seminari

Poduzetnici koji su prisustvovali susretima su iskazali optimizam u pogledu buduće suradnje i očekuju da će kontakti koje su uspostavili doprinijeti uspostavljanju novih poslovno partnerskih odnosa.
U projekt ‘Cobear’ su uključene 32 kompanije iz općina Žepče, Tešanj i Teslić koje su besplatno dobile stručnu pomoć u izradi sektorskih analiza i akcionih planova te izrađeno je 12 poslovnih i marketing planova za odabrane izvoznike. Održano je šest seminara kojim je prisustvovalo 146 zaposlenih. Certifikacija, kao usluga koja u velikoj mjeri povećava mogućnost nastupa na ino tržištu i daje dodatnu vrijednost tvrtki, također je provedena prema zahtjevu kompanija, a priprema za certifikaciju je urađena za 13 tvrtki iz BEAR područja. Usluga brendiranja, kao još jedna aktivnost koja je u direktnoj vezi s gospodarskim subjektima je izvršena za 4 tvrtke iz BEAR područja.
Tvrtke koje su dobile nove web stranice, profile na društvenim mrežama, video snimke svojih proizvoda, kataloge, reklame, knjige grafičkih standarda, rješenja za pakiranja, profesionalne fotografije  i uzorke za sajmove su: AMONE Tešanj, Subašić Tešanj, OAZA Tešanj i Prograd Žepče. Izrada prututipova završena je za tvrtke INOX Ajanović i Pobjeda d. d. Tešanj, što će im biti od pomoći u jačanju ponude na ino tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije