I diljem BiH katolici Hrvati paljenjem prve svijeće obilježili početak došašća

Koncerti, humanitarne akcije, druženja, lampice, svijeće, radost i veselje u svim gradovima... Božić nam dolazi

storyeditor/2023-12-03/adventmo.jpg
Foto: N1
1/2
04.12.2023.
u 14:57

Posljednji ovogodišnji mjesec s početkom adventa u Posavini donosi brojne zanimljive blagdanske sadržaje pune radosti, darova, koncerata. Ususret najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću počinju i tradicionalni božićni koncerti, piše Večernji list BiH.

"S pjesmom u došašće" naziv je koncerta zbora Adoro koji je održan u crkvi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama. Svečano će biti i u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju jer Božićni koncert, koji se organizira 13. prosinca, bit će u znaku nastupa Hrvatskog narodnog kazalište Osijek. Uz orašku župu, suorganizator koncerta je Centar za kulturu Orašje.

Advent u Domaljevcu

U sklopu ovogodišnjeg adventskog programa 17. prosinca će djeca i mladi okititi božićno drvce na trgu u Domaljevcu, a pred sami Božić, 22. prosinca u dvorani Hrvatskoga doma održat će se božićna priredba učenika OŠ braće Radića Domaljevac. Cjelokupna manifestacija obilježavanja adventa u Domaljevcu završava 23. prosinca organizacijom "Božićne radosti" koja tradicionalno okuplja veliki broj žitelja. Tog dana održat će se blagoslov jaslica, božićni sajam, vožnja u kočijama, kao i podjela paketića za najmlađe. Zbog olujnog nevremena koje je zadesilo općinu krajem srpnja, 25. Domaljevačka tkanica održat će se 30. prosinca u dvorani Hrvatskoga doma u Domaljevcu, čime i završava adventska manifestacija.

Brojne blagdanske sadržaje pripremaju i u općini Odžak, također u znaku svečanog paljenje adventskih svijeća, Božićnog koncerta koji u župnoj crkvi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak priprema s dva crkvena zbora sestra franjevka Marijina misionarka Agnescka Hwalinska te niz kulturnih sadržaja koje organizira Centar za kulturu Odžak. Tradicionalnu humanitarnu akciju u povodu božićnih blagdana i ove godine organiziraju framaši toliške župe. Oni su na svojim radionicama pripremili bogat izbor adventskih vijenaca koje prodaju nakon nedjeljnih misa.

Blagdansko ozračje osjeti se i u gotovo svim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini. Većina sadržaja manifestacije "Advent u Stocu 2023." premještena je u Gradski park, gdje je i središnje mjesto održavanja. Taj dio je posebno ukrašen. Upravo su na tu lokaciju postavljene i adventske gastro-kućice. Iako nikada u Ljubuškom nitko nije ukrasio grad, a da netko nije imao primjedbi, ovaj put ulicama grada osjeti se posebni blagdanski ugođaj. Ljubušaci se ponose što njihov grad slovi kao najljepše okićen grad u BiH. I zaista i jest tako. Ljubušaci su se potrudili s osvjetljenjem tako da su u grad donijeli prekrasno blagdansko svjetlo.

Ljubuški najljepše okićen

Paljenjem prve adventske svijeće na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače počeo je Advent u Mostaru. Adventska manifestacija u svom prvom danu posjetiteljima je ponudila prigodan program uz nastup Hrvatske glazbe Mostar, klape Trs i zbora Glazbene škole Ivana pl. Zajca. Na pozornici ispred Kosače posjetitelje manifestacije "Advent u Mostaru" sljedećih dana očekuje bogat i šarolik dnevni zabavni program u kojemu će sudjelovati učenici mostarskih škola, mališani iz vrtića te KUD-ovi. Svakako će najveću radost kod najmlađih posjetitelja izazvati dolazak sv. Nikole koji je planiran na pozornici ispred Kosače u srijedu, 6. prosinca, od 15 sati pod sponzorstvom Naklade Alfa. Adventske radosti za djecu i darovi, uz druženje sa svetim Nikolom, donijet će pravi duh blagdana u Mostar. Kako bi ovaj dan još više uljepšali mališanima, Lola klaunovi će izvesti predstavu "Ples s vilenjacima". Po uzoru na svjetske metropole, blagdansku čaroliju u Mostaru od sredine prosinca upotpunit će i klizalište. Prvi put ove godine i u Širokom Brijegu je organiziran adventski program koji će trajati do sredine siječnja iduće godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije