Ministar vanjskih poslova BiH

Konaković: Izaslanstvo BiH sastat će se s dužnosnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a

Elmedin Konaković
Fena
26.09.2023.
u 19:25

Učešće na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku izaslanstvo Bosne i Hercegovine iskoristilo je za niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima brojnih zemalja. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je u razgovoru za BHT1 uživo kako u Washingtonu namjeravaju finalizirati posjet, te da će njena kruna biti sastanak sa dužnosnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a. 

"Ovaj važni sastanak u Bijeloj kući, bio je jedan od naših ciljeva, ali nismo znali da ćemo do toga ovako brzo doći", kazao je Konaković, podsjećajući kako je jučer razgovarao i sa savjetnikom za vanjsku politiku u okviru State departmenta Derek Cholletom, koji uskoro prelazi na dužnost podtajnika za politiku u Tajništvu za obranu SAD-a.

Govoreći o prijedlogu lidera SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o zaštiti suvereniteta Bosne i Hercegovine, Konaković je rekao kako je "super da Dodik govori o zaštiti suvereniteta BiH", ali kako je sam tekst rezolucije manjkav.

"Trebalo bi krenuti od državne imovine, da se složimo da ključno pitanje suvereniteta, integriteta Bosne i Herecgovine jeste u činjenici da ona ima svoju imovinu, da je jedini titular i da njome mogu po potrebi raspolagati neke niže razine, uz suglasnost Parlamenta Bosne i Hercegovine i viših razina vlasti. Ima još jedna začkoljica koji stalno, čini mi se, predstavnici iz Republike Srpske spominju, a to je da je ona 'sastavljena' iz dva entiteta. Ona nije sastavljena nego se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta BiH", kazao je, između ostalog, Konaković.

Takođe, Konaković je dematirao da postoji dogovor načinu smjene postojećeg saziva Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, kako to dio medija prenosi, ali da smatra da je ova SIP katastrofalna i da se pod njenim okriljem dogodila najveća izborna krađa "od kada postoji ova država".

"Apsolutno sam za to da se promijeni, ali nisam za dovođenje njihovih i naših, već da se dovedu profesionalci, vodeći računa da se zaštiti i etika i moral", naveo je on.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine govorio je i o tome koliko se u posljednje vrijeme promijenila predodžba o Bosni i Hercegovini na međunarodnom planu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?