Analiza

Koliko je koraka dnevno potrebno za dugovječnost? Nova studija riješila misterij

hodati
shutterstock
22.03.2022.
u 20:36

“Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji upućuju na to da je čak i malo više kretanje korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti”, kaže Paluch

Metaanaliza 15 studija u kojima je sudjelovalo gotovo 50 000 ljudi s četiri kontinenta nudi nove uvide u utvrđivanje količine dnevnih koraka hodanja koji će optimalno poboljšati zdravlje i dugovječnost odraslih – te je li broj koraka različit za ljude različite dobi.

Analiza predstavlja nastojanje da se razvije javnozdravstvena poruka utemeljena na dokazima o dobrobitima tjelesne aktivnosti. Često ponavljana mantra od 10 000 koraka dnevno izrasla je iz desetljećima stare marketinške kampanje, bez znanosti koja bi potvrdila utjecaj na zdravlje, piše ljepotaizdravlje.hr

Pod vodstvom epidemiologinje tjelesne aktivnosti sa Sveučilišta Massachusetts Amherst Amande Paluch, međunarodna skupina znanstvenika koja je osnovala Steps for Health Collaborative otkrila je da poduzimanje više koraka dnevno pomaže u smanjenju rizika od prerane smrti. Nalazi su objavljeni u članku nedavno objavljenom u Lancet Public Health.

Točnije, za odrasle 60 i više godina, rizik od prerane smrti izjednačio se na oko 6.000-8.000 koraka dnevno, što znači da više koraka od toga nije pružilo dodatnu korist za dugovječnost. Odrasli mlađi od 60 godina vidjeli su da se rizik od prerane smrti stabilizirao na oko 8.000-10.000 koraka dnevno.

“Dakle, ono što smo vidjeli bilo je to inkrementalno smanjenje rizika kako se koraci povećavaju, dok se ne izjednači”, kaže Paluch. “I izravnavanje se dogodilo na različitim vrijednostima koraka za starije i mlađe odrasle osobe.”

Zanimljivo je da istraživanje nije pokazalo konačnu povezanost s brzinom hoda, osim ukupnog broja koraka dnevno, kako napominje Paluch. Ulazak u svoje korake – bez obzira na tempo kojim ste ih hodali – bila je poveznica s manjim rizikom od smrti.

Smjernice za tjelesnu aktivnost, ažurirane 2018., preporučuju odraslima barem 150 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta svaki tjedan. Paluch je među istraživačima koji žele pomoći u uspostavljanju baze dokaza za usmjeravanje preporuka za jednostavnu, pristupačnu tjelesnu aktivnost, kao što je hodanje. “Korake je vrlo jednostavno pratiti, a postoji brz rast uređaja za praćenje fitnessa”, kaže Paluch. “To je tako jasan komunikacijski alat za javnozdravstvene poruke.”

Istraživačka skupina kombinirala je dokaze iz 15 studija koje su istraživale učinak svakodnevnih koraka na smrtnost od svih uzroka među odraslim osobama u dobi od 18 i više godina. Grupirali su gotovo 50 000 sudionika u četiri usporedne skupine prema prosječnim koracima po danu. Skupina s najnižim koracima u prosjeku je imala 3500 koraka; drugi, 5800; treći, 7800; i četvrti, 10 900 koraka dnevno.

Prema metaanalizi, među tri više aktivne skupine koje su imale više koraka dnevno, postojao je 40-53 % manji rizik od smrti u usporedbi s najnižom kvartilnom skupinom koja je hodala manje koraka, prema metaanalizi.

“Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji upućuju na to da je čak i malo više kretanje korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti”, kaže Paluch. “Više koraka dnevno bolje je za vaše zdravlje. A korist u smislu rizika od smrtnosti se kreće između 6000 do 8000 za starije osobe i 8000 do 10 000 za mlađe odrasle osobe.”

Znate što vam je sljedeće! Pozovite partnera ili prijatelja i hodajte!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije