mirovine u Federaciji FBiH

Koliko će iznositi mirovine nakon povećanja: Izračunajte kolika će vam biti po osnovu staža

mirovine
22.05.2023.
u 07:00

Najniža mirovina u FBiH trenutno iznosi 538,27 KM. S obzirom na povećanje od 3,9 posto, mirovine će se ovaj put povećati za oko 20 KM,

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike, revidirala je prethodnu odluku vlade koja je utvrđena 27. travnja ove godine o postotku usklađivanja visine mirovine koji se utvrđuje u skladu sa rastom BDP-a u prethodnoj godini, a to je 3,9 posto.

Za ovo povećanje osigurano je 14 milijuna KM.

Najniža mirovina u FBiH trenutno iznosi 538,27 KM. S obzirom na povećanje od 3,9 posto, mirovine će se ovaj put povećati za oko 20 KM, piše Radiosarajevo.

Kako izračunati kolika će vam biti mirovina?

Pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina mirovinskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Međutim, ovo su tri iznosa koja će primiti uirovljenici koji spadaju u navedene kategorije. Ako primate plaću koja je niža od prosječne, ali viša od minimalne, na osnovu formule navedene u tekstu možete izračunati kolika će vam mirovina biti nakon 40 godina radnog staža, ili manje, u ovisnosti od toga kada predate zahtjev za umirovljenje.

Visina mirovine, praktično, je jednaka proizvodu osobnog i općg boda.

Da bismo došli do osobnog boda, moramo izračunati osobni koeficijent.

Mirovina osobe koja je radila 40 godina i koja je imala plaće u visini prosječne plaće u Federaciji BiH, koja iznosi 1.193 KM prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, računa se na osnovu sljedeće formule:

Osiguranik s 40 godina staža s plaćom u visini prosječne u Federaciji, za svaku godinu dobije po jedan bod koji se množi sa godinama staža.

To dovodi do rezultata od ukupno 40 bodova koji se onda množe vrijednošću općeg boda, a koji je po novom zakonu donesenom 2018. godine iznosi 14KM. 

Napominjemo da smo uzeli vrijednost posljednjih službenih podataka i na osnovu toga izračunali.

Plaća ispod prosječne ne nosi bod, nego se smanjuje, pa tako ako je u visini od pola prosječne plaće u FBiH iznosi pola boda.

S druge strane, ako je plaća viša od prosječne povećava se i bod, pa ako je u visini dvije prosječne plaće u FBiH iznosi dva boda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije