Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kolač od jogurta s marelicama: Najlakši recept za brz i sočan voćni biskvit

04. srpnja 2022. u 07:28 0 komentara 151 prikaza
Foto: shutterstock

Za ljubitelje voćnih kolača ljeto je sigurno najdraže godišnje doba. Tada nas Majka Priroda obraduje obiljem ukusnih voćnih plodova među kojima se nalaze i marelice. Upravo je sada pravo vrijeme da iskoristite sezonu marelica koja je uistinu kratka, a osim nezaobilaznog pekmeza isprobajte i kolače s marelicama. Recept za jedan takav ukusan i vrlo jednostavan kolač donosimo vam u nastavku.

Sastojci za kolač s marelicama:

  • 2 jogurta (400 ml)
  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera (čašu od jogurta iskoristite za mjericu)
  • 1 čaša ulja
  • 4 čaše oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 dag marelica
  • listići badema
  • šećer u prahu po želji
  • krušne mrvice za kalup

Priprema kolača od marelica:

Marelice operite, raspolovite, odstranite košticu i narežite ih na manje komade. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Ako imate sito, uvijek je dobro prosijati brašno i prašak jer će se kolač zbog toga bolje dizati, piše Zadovoljna.hr. 

U drugu posudu stavite jaja, dodajte šećer i potom miksajte oko pet minuta, sve dok se smjesa ne udvostruči i poprimi svijetložutu boju. Zatim smanjite brzinu miksanja na najmanju i pomalo dodajte ulje, a nakon njega i jogurt. Na kraju u smjesu ubacite prosijano brašno s praškom za pecivo i sjedinite mikserom.

Kalup za pečenje dobro premažite s malo masnoće po želji, a zatim posipajte s krušnim mrvicama. Ako nemate mrvice, iskoristite oštro brašno. Mrvice će pomoći da se na dnu kolača stvori čvrsta dobro zapečena korica. Smjesu ulijte u kalup, po njoj rasporedite narezane marelice koje možete blago utisnuti u smjesu. Naposljetku po marelicama posipajte listiće badema i zatim stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Kolač pecite oko 45 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Znat ćete da je gotovo kada se rubovi odvoje od kalupa i kada na vrhu kolač poprimi lijepu tamnu zlatnožutu boju. Pustite ga da se ohladi do kraja, a prije posluživanja posipajte po njemu malo šećera u prahu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.