papirologija nakon slavlja

Koji dokumenti su potrebni prilikom mijenjanja prezimena nakon vjenčanja

vjencanje
Foto: Pixabay
1/2
25.05.2021.
u 19:59

Vjenčanje je jedno od najljepših događaja u životu ljudi. Nakon svečanosti ženama slijedi borba s papirologijom. Za promjenu prezimena potrebno se naoružati strpljenjem i saznati sve detalje koji su neophodni. Što vam je potrebno? Klix.ba donosi podatke za Sarajevsku županiju. 

Kada se vjenčate, matičar po službenoj dužnosti mijenja vaše prezime na rodnom listu i državljanstvu. Zatim je potrebno izvaditi novu osobnu iskaznicu. 

Osobna iskaznica (vadi se u MUP-u)

Naknada za osobnu iskaznicu iznosi 18 KM. Potrebni dokumenti: izvod iz matične knjige rođenih (nadležna općinska služba), izvod iz matične knjige državljana (nadležna općinska služba), dokaz o uplati naknade (pošta/banka), uvjerenje o krvnoj grupi (ukoliko podnositelj zahtjeva želi upis predmetnog podatka, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH) i obrazac osobne iskaznice koju mijenjate ili rješenje o poništaju ukoliko je izgubljena (MUP). Prosječno vrijeme za rješavanje potpunog zahtjeva je 15 dana.

Prebivalište/boravište (vadi se u MUP-u)

U postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja državljani su dužni priložiti dokaz da imaju valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju. Kao dokaz da državljanin ima valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuje smatra se jedan od sljedećih dokaza:

a) Dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje.

b) Ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca.

c) Potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižavanja objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište.

Valjanim dokazom za prebivalište smatrat će se i ovjerena izjava stanodavca iz koje je vidljivo da stanodavac ispunjava uvjete propisane toč. a), b) i c) iz prethodnog stava ovog člana i da daje pristanak da određena osoba bude prijavljena na njegovoj adresi stanovanja.

Bračni ili izvanbračni partneri i srodnici prvog stupnja u pravoj linji (roditelji i djeca), usvojitelji i usvojenici, u postupku prijavljivanja prebivališta, mogu podnijeti zahtjev za prijavu prebivališta na adresi već prijavljenog bračnog ili izvanbračnog partnera ili srodnika prvog stupnja u pravoj liniji, odnosno usvojitelja ili usvojenika samo uz dokaz o bračnom ili izvanbračnom stanju, srodstvu ili usvojenju, bez pribavljanja dokaza iz stava 2. ovog člana, uz evidentiranje postojanja ovakvog odnosa.

Putovnica (vadi se u MUP-u)

Potrebna vam je osobna iskaznica i uplata na račun jedne od banaka. Plaćate 50 KM, a rok važenja je 10 godina. Obvezno ponesite staru putovnicu. Rok za izdavanje nove putovnice je 30 dana, a morate ga podići u roku od 90 dana.

Vozačka dozvola (vadi se u MUP-u)

Potrebni dokumenti: zahtjev koji dobivete na lokaciji, bez naknade (obrazac VD-1), liječničko uvjerenje (ne starije od šest mjeseci) ako je ranija vozačka dozvola izdana s kraćim rokom važenja, stara vozačka dozvola, dokaz o uplati propisane naknade u iznosu od 60 KM.

Bankovna kartica

Otiđite u poslovnicu banke koju ste do sada koristili i ponesite novu osobnu iskaznicu. Ona je dovoljna kako biste mogli zatražiti novu karticu. Cijena nove kartice mojenja se od banke do banke, ali iznosi oko 20 KM.

Zdravstvena iskaznica

Donesite rodni list u tvrtku u kojoj radite ili na Ured za zapošljavanje na kojem ste prijavljeni. Oni će ispuniti obrazac za promjenu i nakon nekoliko dana ćete dobiti poziv da podignete zdravstvenu iskaznicu u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Porezna kartica

U tvrtku donesite rodni list i dobit ćete ispunjen obrazac promjene. Njega ćete odnijeti u Poreznu upravu. Ubrzo ćete dobiti novu karticu s promijenjenim prezimenom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?