stručnjaci preporučuju

Koje voće potencijalno može pomoći za bolji san?

jabuka
09.11.2023.
u 19:51

Utjecaj voća na san može varirati od osobe do osobe. Ne postoji univerzalno voće koje će osigurati dobar san svakome.

Iako ne postoji nešto poput čarobnog rješenja za spavanje na bazi voća, neke vrste mogu pomoći u opskrbi tijela hranjivim tvarima koje su mu potrebne za funkcioniranje – uključujući odmor i spavanje.

Općenito, stručnjaci obično preporučuju dobru dvosatnu pauzu između jela i spavanja pa iako ovo voće može dugoročno pomoći, neposredno prije spavanja nije dobar izbor, piše ljepotaizdravlje.

Svakako pazite na to da temeljito isperete usta vodom prije pranja zuba nakon što ste pojeli voće kako biste spriječili kiselinsku eroziju i štetu od bilo kakvog dugotrajnog šećera. Evo što točno kaže Max Kristen, stručnjak.

Voće koje osigurava bolji san

Trešnje

Trešnje, osobito kisele trešnje, prirodni su izvor melatonina, hormona koji regulira cikluse spavanja i budnosti, kako objašnjava stručnjak za stylist.co.uk.

Konzumiranje trešanja ili soka od trešanja može pomoći u povećanju razine melatonina u tijelu, potencijalno poboljšavajući kvalitetu i trajanje sna. Najbolje ih je jesti nekoliko sati prije spavanja kako bi potaknule onaj osjećaj pospanosti koji vam pomaže utonuti u čvrsti san.

Banane

Banane su bogate magnezijem i kalijem, koji mogu pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju sna.

Sve što sadrži magnezij može potaknuti opuštanje, ali najbolja stvar kod konzumiranja banana prije spavanja je to što triptofan koji sadrže također može pružiti dodatne prednosti.

Kivi

Serotonin je “hormon sreće” koji nam pomaže da se osjećamo opušteno, a kivi je jedna od namirnica koja može potaknuti da se to podigne na još višu razinu.

Kad ga pojedete prije spavanja, možda ćete otkriti da ste opušteniji, što vam olakšava da “odlutate”.

Kivi je također bogat antioksidansima i vitaminom C, što može poboljšati kvalitetu i trajanje sna. Istraživanja sugeriraju da konzumiranje kivija prije spavanja može dovesti do bržeg uspavljivanja i boljeg općeg obrasca spavanja.

Papaja

Papaja je bogata vitaminima C i E, kao i folatom i kalijem. Kalij je mišićni relaksant pa redovito konzumiranje papaje može potaknuti dublju, kvalitetniju razinu odmora.

Jabuke

Jabuke sadrže vlakna i prirodne šećere koji mogu pomoći u stabilizaciji razine glukoze u krvi, sprječavajući noćnu budnost zbog fluktuacija u razini glukoze.

Međutim, važno je napomenuti da utjecaj voća na san može varirati od osobe do osobe. Ne postoji univerzalno voće koje će osigurati dobar san svakome.

Osim voća, važno je voditi računa o općem zdravlju i rutini spavanja kako biste postigli kvalitetan san. Ako imate ozbiljnijih problema sa spavanjem, uvijek je preporučljivo potražiti savjet od strane stručnjaka ili liječnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije