Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koje su škole završili ministri u Federaciji BiH

17. srpnja 2016. u 16:30 0 komentara 3498 prikaza
vlada
Foto: arhiva

Ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine iz nekog razloga nisu pod lupom kao kolege iz Vijeća ministara što ne znači da posao kojim se bavi nosi manje odgovornosti. Naprotiv, neki će reći da je svako ministrovanje jednako važno. Oni, ministri, su prvi - primjeri, uzori. Ili, barem bi trebali biti, prenosi N1.

No, ono što neke (ne sve) ministre u Vladi FBiH razlikuje od kolega širom razvijenog i uređenog svijeta, jeste čudna pojava nespojivosti stručne naobrazbe s prirodom poslova koje obavljaju odnosno minstarstava koje vode.

Tako ćete u Vladi ovog bosanskohercegovačkog entiteta pronaći prvog čovjeka Ministarstva unutarnjih poslova (Aljoša Čampara) koji nije bezbjednjak već je diplomant Pravnog fakulteta u Sarajevu dok je ministar prometa i komunikacija Denis Lasić - profesor matematike.

Ministarstvo rada i socijalne politike vodi diplomirani pravnik Vesko Drljača dok nesklad u rasporedu nastavlja Zora Dujmović (ministrica kulture i sporta) koja je, prema službenim podacima s web prezentacija Vlade, stekla zvanje menadžera u socijalnoj zaštiti i socijalnoj politici.

Postoje, dakako, i drukčija iskustva gdje ministri vode ministarstva usko povezana s onim što razumiju i za šta su se školovali. U nastavku pogledajte koje su škole završili ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo unutarnjih poslova, Aljoša Čamara, Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Položio je stručni upravni ispit, te pravosudni ispit.

Ministarstvo pravde, Mato Jozić: Diplomirao 1985. godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Ima položene pravosudni i stručni upravni ispit.

Ministarstvo financija, Jelka Milićević: Ekonomsku školu u Mostaru završila 1979. godine, te diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Mostaru 1983. godine.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić: Mašinsku tehničku školu završio u Živinicama 1996. godine, a Mašinski fakultet na Sveučilištu u Tuzli 2003. godine. Stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva - proizvodni smjer.

Ministarstvo prometa i komunikacija, Denis Lasić: Srednju elektrotehničku školu u Mostaru završio 1992. godine, a diplomu profesora matematike stekao 1999. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu 2012. godine završio postiplomske studije.

Ministarstvo rada i socijalne politike, Vesko Drljača: Osnovnu školu i Opću gimnaziju završio je u Zvorniku. Od 1981. do 1985. godine studirao i završio Pravni fakultet Sveučilišta u Sarajevu i stekao zvanje diplomiranog pravnika.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Edin Ramić: Na Ekonomskom fakultetu u Zenici 2011. godine stekao titulu doktora ekonomskih nauka, nakon čega je na istom fakultetu izabran u zvanje docenta na predmetu Agrarna ekonomija i ruralni razvoj.

Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Salko Bukvarević: Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Ministarstvo zdravstva, Vjekoslav Mandić: U Konjicu završio osnovnu školu i Gimnaziju, a 1985. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Elvira Dilberović: Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu humanističkih nauka na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Sveučilišta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Postdiplomske studije je završila 2007. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ministarstvo kulture i športa, Zora Dujmović: Diplomirala je na Sveučilištu u Banja Luci i stekla zvanje menadžera u socijalnoj zaštiti i socijalnoj politici.

Ministarstvo trgovine, Zlatan Vujanović: Na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine diplomirao elektroniku - smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike.

Ministarstvo prostornog uređenja, Josip Martić: Diplomirao je 1987. godine na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu i stekao zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić: Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Tuzli diplomirao 2000. godine i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Postdiplomski studij iz oblasti poslovne ekonomije, smjer finansijski menadžment, završio 2010. godine.

Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić: Diplomirao je 1981. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Postdiplomski studij upisao na istom fakultetu (smjer marketing).

Ministarstvo okoliša i turizma, Edita Đapo: Diplomirala 1996. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.