na dubini od 72 metra

Kod Vareša otkrivena nova ležišta zlata i srebra

ilustracija
21.01.2019.
u 17:05

Na dubini od 72 metra naišli su na 18,3% cinka, 10,7% olova, zatim 2,5 grama zlata po toni zemlje, 211 grama srebra po toni zemlje, 2,5% bakra i 25% barita.

Britanska kompanija Adriatic Metals objavila je informaciju da je pronašla impozantne količine plemenitih metala ispod površine tla kod Vareša. 

Kako su naveli, istraživanjem je došlo do novih zapanjujućih rezultata. Tako su na dubini od 72 metra naišli na 18,3% cinka, 10,7% olova, zatim 2,5 grama zlata po toni zemlje, 211 grama srebra po toni zemlje, 2,5% bakra i 25% barita.

Kako prenosi thewest.com.au, priopili su da ove količine otkrivaju veliki potencijal plemenitih metala skrivenih u utrobi zemlje u ovom dijelu BiH. 

- U tijeku su i metalurške, geotehničke i hidro-geološke studije, koje će se uključiti u studiju određivanja opsega, primjenu dozvole za eksploataciju i na kraju studiju izvodljivosti - kaže se u priopćenju. 

Izvršni direktor Adriatic Metals Geraint Harris rekao je: "Ove bušotine koje su danas objavljene nastavljaju demonstrirati ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije kod Rupica, već i značajno poboljšanje našeg geološkog razumijevanja ove jedinstvene regije". 

"Naša pažnja početkom 2019. godine će biti usmjerena na proširenje zona visokog ranga na sjever i jugoistok, kao i na poboljšanje našeg razumijevanja sustava između sjevera Rupica i Juraševca-Brestića. U Rupici ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine". 

Osim lokaliteta Rupice, smatra se da bi plemenitim metalima također mogli biti bogati i rejoni Brestić, Juraševac, Borovac i Veovača, prenosi Indikator.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?