projekt “Digitalni građanin”

Knjižnica Ljubuški postaje jedan od 20 centara digitalnih inovacija u BiH s najnovijim tehnologijama

05.02.2019.
u 15:00

Knjižnica Ljubuški uključila se u projekt “Digitalni građanin”. Riječ je o projektu koji ima za cilj poticanje digitalnih tehnologija u knjižnicama, a pokrenuo ga je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba uz financijsku potporu Googlea. Partner za BiH je INTERA Tehnološki park Mostar., piše Večernji list BiH. 

Uradi sam - kompleti

O tome su govorili Ivan Bebek, ravnatelj JU Kulturno-športski centar Ljubuški, Ivica Vizentaner, voditelj Knjižnice Ljubuški, te knjižničarka Vlatka Jurič. Osim u Hrvatskoj, projekt se provodi u BiH, Srbiji i na Kosovu. Kroz navedeni projekt 20 knjižnica iz svih dijelova BiH postat će centri digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama poput mikroračunala - micro:bit i BOSON uradi sam kompleta dok će u drugoj fazi nekima od njih biti donirani i 3D printeri. - Kako su knjižnice mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture te pružaju različite mogućnosti kako za djecu tako i za odrasle, da stječu nova znanja i svladavaju najnovije tehnologije budućnosti, cilj projekta je transformirati knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Projekt će kroz knjižnice modernu edukacijsku tehnologiju učiniti dostupnom djeci i odraslima te time omogućiti uvođenje digitalnih vještina u lokalnu zajednicu - istaknuo je ravnatelj Ivan Bebek.

Uključite se!

Ljubuška knjižnica je, kao i druge, dobila edukacijsku tehnologiju u obliku 20 mikroračunala micro:bit koje će članovi knjižnice i korisnici koristiti na besplatnim radionicama, a jedan dio će se iznajmljivati upakiran kao knjiga s potrebnim uputama i moći će ih se koristiti u svojim domovima za učenje programiranja. Djelatnici će održati šest radionica u prvom ciklusu za pučkoškolce. Namijenjene su osobama koje nemaju prethodno znanje, trajanje jedne je 60 min., sudjelovanje je besplatno, a mogu se uključiti i odrasli. Planirano ih je u ovoj godini 18 za oko 400 osnovaca 4., 5. i 6. razreda iz općine Ljubuški. Iz ljubuške knjižnice pozivaju sve da se uključe u radionice.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?