Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Klub Hrvata u Domu naroda FBiH položio test političke zrelosti

19. srpnja 2018. u 20:46 6 komentara 1193 prikaza
Foto: Fena

"Cijelo sam vrijeme tvrdila da ovaj zakon neće proći u Domu naroda. Dom naroda ipak bez obzira na svoje manjkavosti i nametnuta ustavna rješenja, mjesto gdje se ipak, mogu zaštiti interesi hrvatskog naroda, a tako i svih naroda", kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Bradara je za Dnevnik.ba rekla kako je Klub hrvatskih izlasnika u Domu naroda federalnog Parlamenta položio test političke zrelosti.

"Bili smo spremni izjašnjavati se o zakonu kao zakonu s liste vitalnih interesa. Držala sam se Ustava, zakona i poslovnika i svih mogućnosti koje su mi bile na raspologanju", istaknula je Bradara.

Predsjedateljica Doma naroda rekla je i kako se ovo pitanje pokušalo populistički navodno riješiti.

"Oni koji su ovih dana bombastično najavljivali da će Zakon biti usvojen su na krilima populizam pokušavali ovo riješiti", kazala je Bradara.

Govoreći o smjeni dopredsjedatelja Drage Puzigaće (SNSD), Bradara je kazala da je on svojim postupkom potvrdio samo ono što piše u članku Poslovnika.

"Žao mi je što dio Kluba Srba smatra da je gospodin Puzigaća nešto krivo učinio i da ga treba smijeniti. On je samo potvrdio ono što već piše u Poslovniku", istaknula je Bradara.

Osvrnula se i na nedolazak, odnosno, dolaske pa odlaske Kluba Bošnjaka u dvorani Doma naroda.

"Nije mi jasno zašto nisu došli predlagači, pa sjednica je sazvana na njihovu inicijativu", rekla je Bradara.

Podsjetimo, današnju izvanrednu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH zaključila je predsjedateljica Bradara (HDZ BiH) u 17 sati. Bošnjački izlasnici se ni nakon četiri sata nisu pojavili u dvoranu. 

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama danas nije bio na glasovanju jer su Drago Puzigaća ( SNSD) i Lidija Bradara (HDZ BiH) odbili zakon kao destruktivan i štetan po vitalne interese jer se, prema Bradarinom stavu, ovakav zakon nalazi na listi pitanja za vitalne interese. Posljedično tomu, Zakon o izbornim jedinicama je odbijen, a o njemu neće biti rasprave ni na Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH.

  • brodarevac:

    Čović i klub Hrvata su upravo uradili ono protiv čega se bore a to je preglasali su treće u dosluhu sa drugim. Ovim su ozakonili izbore na najbolji način. Vidi se kako bi osovina Čović Dodik radila u budućnosti minorizacija ... prikaži još! većinskog naroda. E to više neće moći sad ste udarili pečat na izbore.

  • Deleted user:

    Pa ti nemas pojma. ovdje se radilo o pokusaju da da Bosnjaci definitivno preuzmu kontrolu nad domom naroda i zapecate sudbinu istog. ovo je bio nacin da uz potpunu kontrolu kluba bosnjaka, najvecim dijelom i srba stave i kontrolu i ... prikaži još! nad preostalim srbima i hrvatima. ako to ne razumijes, bez veze je da uopce ista komentiras dalje....