Banke u RS-u

Klijenti masovno dobivaju obavijesti o povećanju rate

kredit, kamata
Ilustracija
30.09.2022.
u 09:53

- Digao sam kredit od 30.000 KM u travnju. Jutros sam dobio e-mail od banke da mi povećavaju ratu za 23 marke, odnosno s 566 na 589 KM - kazao je Banjolučanin kojemu je kredit odobren na pet godina.

Komercijalne banke u RS-u su masovno počele obavještavati klijente da im se od sutra povećava rata kredita zbog rasta EURIBOR-a.

- Digao sam kredit od 30.000 KM u travnju. Jutros sam dobio e-mail od banke da mi povećavaju ratu za 23 marke, odnosno s 566 na 589 KM - kazao je za Srpskainfo Banjolučanin kojemu je kredit odobren na pet godina.

- S obzirom na to da je ugovorom definirano da se usklađivanje promjenjive nominalne kamatne stope vrši bez potrebe aneksiranja ugovora ako dođe do promjene vrijednosti EURIBOR-a i da je od posljednjeg ugovorom definiranog usklađivanja došlo do promjene vrijednosti EURIBOR-a, obavještavamo Vas da ukupna nominalna kamatna stopa nakon promjene vrijednosti EURIBOR-a iznosi 6,85% godišnje i da se izmijenjena nominalna kamatna stopa primjenjuje od dana 30. rujna 2022. - navodi se u obavještenju ove banke.

- Očekivao sam da će mi rata porasti jer je to i najavljeno ranije. Sve bi bilo dobro da se na ovome zaustavi, ali mislim da to nije realna opcija i, iskreno, bojim se što će biti iduće godine - kaže Banjolučanin.

Novi otplatni plan dobili su i klijenti kojima je ostalo do otplate kredita pet šest mjeseci. Tako je jednom korisniku kredita iz Banje Luke povećana rata za oko 2 KM na kredit od 10.000 KM koji je digao 2018. i u travnju iduće godine treba ga otplatiti. EURIBOR predstavlja prosječnu kamatnu stopu po kojoj skupina europskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj.

EURIBOR se smatra najvažnijom referentnom stopom na europskom tržištu novca jer se na osnovi njega formiraju kamatne stope za sve financijske proizvode. Promjena Euribora najviše je zabrinula one koji imaju kredite s varijabilnim kamatnim stopama, a većina tih kredita u RS-u vezana je za šestomjesečni EURIBOR.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?