Dan općine Kiseljak

Kiseljak slavi 777. rođendan, projekti nastavljeni unatoč pandemiji

kiseljak
Vecernji.ba
17.07.2021.
u 12:40

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja se sinoć održana u Izložbenom paviljnu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ nastavljen je program obilježavanja Dana općine, odnosno 777. rođendana Kiseljaka, u spomen na prvi sačuvan pisani trag o postojanju mjesta, povelji Bele IV od 20. srpnja 1244. godine. O urađenom u protekloj godini te planovima u predstojećem razdoblju na sjednici je govorio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka. Naglasio je kako se u Kiseljaku, uspkos epidemiji koronavirusa nastavilo s realiziranjem brojnih infrastrukturnih projekata od kojih je najznačaniji gradnja nove zgrade Doma zdravlja, te da je broj zaposlenih ostao na razini prije početka epidemije. Značajan broj Kiseljačana, njih oko tri tisuće, zaposlen je u realnom sektoru. „Bez obrira na sve izazove koje nam je donijela korona, ograničavajući naš rad koji je dobrom dijelom bio usmjeren i na zaštitu zdravlja stanovništva koja se našla u prvom planu, u godini koji je iza nas nastavilo se s brojnim projektima, od granje Doma zdravlja, projektima poboljšanja skrbi o našim najmlađim kroz opremanje i otvaranje Centra za rani rast i razvoj, uz potporu Vlade Bugarske, do brojnih ingfrastrukurnih projekata. Brinuli smo i o zaštiti okoliša i naših rijeka, jačali naše komunalno poduzeće, radili na unaprijeđenju projekata zbrinjavanja otpada koji podrazumijevaju i razvrstavanje te gradnju reciklažnih dvorišta. Nisu bili zanemareni ni segmenti obrazovanja i kulture. Gradi se nova zgrada za učenike Osnovne škole Kiseljak 1.“, naglasio je načelnik Kiseljaka te najavio nastavak započetih projekata kao i početak novih od kojih je bez sumnje najvažniji gradnja obilaznice s tunelom. Sredstva za ovaj projekat osigurala je Vlada Federacije BiH i poduzeće Ceste F BiH te im načelnik Kiseljaka zahvalio na potpoti kao i ostalima koji su podržali projekte u Kiseljaku, od Vlade Srednjobosanke županije, preko Vlade F BiH i Vijeća ministara BiH do Vlade Republike Hrvatske, piše Večernji list.

Svečanoj sjednici u povodu Dana općine, uz brojne goste, dužnosnike na svim razinama vlasti i načelnike susjednih općina nazočili su i Ivan Sabolić, veleposlanik Repubike Hrvatske u BiH, kao i gradonačelnici gradova pobratima Kiseljaku Konljofa u Mađarskoj, Kaštela i Zaprešića u Hrvatskoj kao i Gruda. „Svaki put kada dolazim u Kiseljak mogu potvrditi da ovo on zaista postaje sve više mjesto ugodnog življenja. Posebno me raduje što ste usprkos epidemiji sačuvali radna mjesta“, istaknuo je veleposlanik Sabolić, a svoje viđenje razvoja Kiseljaka i međusobne suradnje dali su i Franjo Grubić, načelnik Konljofa, Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića, Denis Ivanović, načelnik Kaštela te Ljubo Grizelj, načelnik Gruda najmlađe općine pobratima s kojom je Kiseljak povelju o suradnji potpisao prije dvije godine.

Svjesni da Kiseljak ne bio bio sredina kakva jest bez svojih Kiseljačana, i ove su godine dodijeljene zahvalnice, povelje i plakete zaslužnima za njegov razvitak i promociju. Dodijeljeno je ukupno osam priznanja. Zahvalnice su dobili Mirjana Barbić, za doprinos u očuvanju tradicije te Kvizaška ekipa Brnjaci b.b. Dobitnik Povelje za doprinos gospodarskom razvitku je trtka Morea. Povelju zbog angažiranja na zaštiti zdravlja stanovništva od Covida-19 postuhmno su dobili dr. Pero Lovrić i medicinska sestra Dragica Bošnjak. Postuhmno je zbog doprninosa gospodarskom razvitku Kiseljaka Povelja dodijeljena i Dobroslavu Periću. Dobitnici najviših priznanja, Plakete općine su Vesna Tomičić, privatna poduzetnica zbog doprinosa u gospodarskom razvitku te Robert Biletić, direktor Teniskog kluba Elliptic zbog iznimnog doprniosa u promociji mjesta, piše Vecernji.ba. U ime nagrađenih, okupljenimsa se obratila Vesna Tomičić koja je naglasila kako iako nije Kiseljačanka, u proteklim 26 godina uprvo je o ovoj sredini rasla kao poduzetnica. „U Kiseljaku sam prošla sve faze, od malog obrta do velikih

poslovnih projekata zahvaljući i razumijevanju općinskih vlasti“, kazala je Tomičić te se za uspjeh kojeg je općina prepoznala zahvalila svojoj obitelji, suradnicima i zaposlenima.

Gosti Kiseljaka prema tradiciji u Kiseljak su došli s darovima, potporom radu ovdašnjih Udruga. Ove godine novčanu potporu Grada Zaprešića dobila je Udruga mladih Korak iz Brnjaka te kiseljačka podružnica HKD Napredak. U kulturnom dijelu programa nastupile su članice Klade Dišpet. Kao i svih prethodnih godina, predstavnici općinske vlasti i njihovi gosti, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim branitelja, odali su dužnu počast onima koji su proteklom ratu živote položili na oltar Domovine.

kiseljak
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije