potpora oboljelim i liječenim od raka dojke

Kiseljak je ove nedjelje pink!

Ana Popović
03.10.2021.
u 15:56

Kiseljak je dio „Race for the cure“, najveće utrke i šetnje za ozdravljenje u Europi. U znak podrške oboljelim i liječenim od karcinoma dojke, u Kiseljaku se ove nedjelje nosila isključivo pink boja. A ona, uvjerili su se brojni Kiseljačani i njihovi gosti koji su podržali organizatore ovog događaja, Udrugu „Zraka sunca“, podjednako dobro stoji svim dobnim uzrastima, od najmlađih koji su trčali za ozdravljenje svojih baka, majki, tetki, učiteljica kao i onima koji su u znak podrške oboljelima jednostavno prošetali. Posebno lijepo pink pristaje volonterima, kreativcima i sponzorima koji su se pobrinuli pripremiti okupljenima osvježenje, kolač, ali i zabaviti ih glazbom i plesom. A za zabavni dio višesatnog programa koji se odvijao na Trgu kneza Radoje pobrinuo se Apokalipso band, klapa Dišpet te kiseljačke mažoretkinje.

Podrška oboljelim i liječenim od karcinoma dojke misija je s kojom je prije 15 godina počela Udruga „Zraka sunca“ u Kiseljaku, koja je dio globalne mreže „Think pink- zajedno smo jedno“. Trenutačno okupljaju 50-ak članica, koje na različite načine pomažu oboljelima, od osiguranja besplatnih mamografskih pregleda, preko drugih oblika stručne pomoći u liječenju do sasvim običnih, ali oboljelima vrlo važnih i potrebnih razgovora uz kavu. 

„Mnoge žene koje su bile članice naše Udruge nažalost više nisu s nama, ali su dale ogroman doprinos da se o bolesti koja je prije 15-ak godina bila skoro tabu tema, razgovara, prije svih u našim obiteljima ali i cjeloj zajednici i to je za oboljele žene iznimno važno jer podrška koju dobijaju na ovaj način je neprocjenjiva“, kazala je Nada Bešlić, predsjednica Udruge „Zraka sunca“, naglasivši kako Kiseljak može i treba biti ponosan jer je poput velikih europskih gradova različitim sadržajima podržao oboljele od karcinoma dojke, vodećeg oblika malignih bolesti žena u svijetu.  A lokalna zajednica u Kiseljaku, itekako je uz žene koje se nose s ovom opakom bolešću, od običnih ljudi do čelnika općine koja je bila pokrovitelj ovogodišnjeg programa „Utrke, šetnje za odzdravljenje“. 

„S ovog događaja želimo postali dvije snažne poruke. Prva je prevencija na kojoj i sami radimo osiguranjem boljih uvjeta zdravstvene zaštite. Druga jednako važna i snažna poruka oboljelim ženama je niste same“, poručio je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak.

Podrška njihovih sugrađana svih uzrasta, gostiju, poznatih osoba iz svijeta sporta, politike, još je jednom pokazala Kiseljačankama koje se bore s opakom bolešću kako nisu same. Samo za njih Kiseljak je ove nedjelje bio u znaku pink boje, a sve ostale dane u godini Kiseljačani su spremni pomoći na različite načine. A pomoć počinje, istaknuto je i ovom prilikom, od nas samih, samopregleda i brige o vlastitom zdravlju te podrške koju svatko od nas može pružiti oboljelima. Da je načina za to bezbroj pokazao je upravo višestatni program organiziran ove nedjelje u Kiseljaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?