završen PRIDE

Kiseljak ima najviše udomiteljskih obitelji u SBŽ-u

06.07.2019.
u 11:46

U povodu završetka programa za udomitelje i posvojitelje pod nazivom PRIDE u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Vijećnici Općine Kiseljak ovih je dana upriličena svečanost. Kroz devet sesija program su od veljače do početka srpnja prošle četiri udomiteljske obitelji, tri iz Kiseljaka i jedna iz Fojnice, a radi se o obiteljima Bradić, Vujica, Drmač i Cvjetković. Certifikate o završenom programu uručio im je Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

Program su vodili treneri Indira Mehić-Čejvan, direktorica Centra za socijalni rad u Jajcu, Izudih Halaba, zaposlenica te ustanove, te Miroslav Jakić, pravnik u Centru za socijalni rad u Vitezu. Program PRIDE u Kiseljaku prvi je u nizu ovakvih događaja koji će se održati u svim županijama u FBiH. Četiri udomiteljske obitelji koje su prošle kroz program već kod sebe imaju smještenu djecu. U većini slučajeva u pitanju je srodničko udomiteljstvo. Izuzetak je obitelj Bradić gdje je u pitanju specijalizirani oblik udomiteljstva.

- Uz obitelji koje su prošle program, u Kiseljaku imamo još jednu udomiteljicu koja nam je uvijek na raspolaganju, Nevenku Kapetanović - istaknuli su ovom prigodom predstavnici Centra za socijalni rad općine Kiseljak. U Centru za socijalni rad naglašavaju i kako je Kiseljak po broju udomiteljskih obitelji najbogatija općina u Srednjobosanskoj županiji. Podsjećamo, udomiteljstvo je naziv za smještaj djeteta u obitelj koja nije njegova biološka, odnosno, to je privremeno rješenje za djecu kojima biološka obitelj ne može pružiti optimalnu skrb te je, osim djeci bez roditelja, namijenjeno i djeci koja su ostala bez primjerene roditeljske skrbi ili čiji je razvoj ometen u vlastitoj obitelji. Udomiteljstvo je oblik zaštite i za djecu s invaliditetom, odgojno zanemarenu djecu, djecu u sukobu sa zakonom, djecu žrtve obiteljskog ili drugog oblika nasilja, djecu žrtve trgovine ljudima, djecu žrtve zloporabe psihoaktivnih tvari, djecu s problemima u ponašanju, malodobne trudnice i roditelje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije