Dobrodošle oborine

Kiša spašava proizvodnju struje, donosi prihode općinama...

VL
Autor
Željko Andrijanić
14.11.2017.
u 09:00

Uz poljoprivrednike, oni koji u različitim trenucima govore kako bi im kiša dobro došla zasigurno su i lokalni lideri u bh. općinama i gradovima. Načelnici i gradonačelnici pogledavali su proteklih mjeseci prema nebu, ali kiše nije bilo ni za lijeka. Bilo je zato drugih, različitih nepogoda zbog kojih su neke morale proglašavati izvanredna stanja, pružati pomoć, tražiti pomoć i slično. Tako je proljetos, krajem travnja led uništio usjeve, onda je nastupilo razdoblje suše da bi u srpnju, umjesto priželjkivane kiše, tuča poharala poljoprivredne kulture, nakon čega je se nastavilo razdoblje suše. Milijune maraka izgubile su bh. općine i gradovi u odnosu na neka ranija razdoblja kada je bilo kiše, a s njome i proizvedene struje. - Zanemarive su količine kiše ove godine pale da bismo se nečemu velikom nadali. Mi smo imali oko milijun maraka jedne godine, ali kad je jako kišovita godina, novca može biti i više. Sada praktično nemamo ništa. Pa cijelo ljeto nije bilo kiše - kazao nam je prije nekoliko dana Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega gdje se struja proizvodi u HE Blato. Ali, ovih dana je ipak zavladao optimizam. Na nekim područjima zemlje, kiše je prošli tjedan palo u iznadprosječnim okvirima za studeni. Dobre su vijesti da ovo ne bi trebao biti kraj ovakvome vremenu budući da su u idućem razdoblju najavljene nove oborine. Stoga smo kontaktirali i Elektroprivredu HZ HB, gdje su potvrdili da je ova kiša dobrodošla, ali da je potrebno još oborina. - Ove oborine su dobrodošle Elektroprivredi HZ HB, ali ne u tolikoj mjeri da bi nama znatno poboljšale proizvodnju. U svakom slučaju su dobrodošle i mi očekujemo još više oborina u vremenu koje predstoji. Naše stručne službe kažu da će biti još bolja hidrologija te da će biti još više oborina, i naglašavamo da je to dobro za Elektroprivredu. Također, to je jako dobro za općine u kojima imamo hidroelektrane, odnosno naše akumulacije jer naknada izravno ovisi o broju kilovat sati električne energije. Što je veća proizvodnja, naknade općinama su veće jer se obračunavaju po proizvedenom satu energije - kazali su za Večernji list u EP HZ HB. Koliki problem može biti nedostatak oborina najbolje govore informacije od ljetos iz susjedne Hrvatske, gdje se čak strahovalo i za opskrbu energijom. - Bilježimo manju proizvodnju iz hidroelektrana kojoj su uzrok nepovoljniji hidrološki uvjeti u prethodnom razdoblju, i ona se u pravilu nadoknađuje sada, tako bar sada tržište pokazuje iz uvoza električne energije. Proizvodnja u hidroelektranama za trećinu je manja nego u istom razdoblju prošle godine. Tek nekoliko velikih kiša može donijeti spas - isticali su ljetos u HEP-u.

Kiša koja je padala proteklih dana itekako je spasila stvar, a iz EP-a, kao i lokalni lideri općina i gradova, zazivaju je još. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?