na letu iz Paname

Kirurg iz Zenice u zrakoplovu operirao Francuza i spasio mu život!

Avaz
29.04.2019.
u 18:00

Anel Okić iz Zenice, kirurg u KB Zenica, nije ni slutio da će mu putovanje u Kolumbiju ostati doživotno u sjećanju, s obzirom na to da je na letu, koji je trajao 11 sati, u zrakoplovu Boeing 787 spasio život Francuzu, piše Dnevni avaz. 

Kako kaže, sve se dogodilo na letu Panama - Pariz, kada je, nakon tri sata vožnje, netko upitao ima li među putnicima itko medicinske struke jer je jednom putniku loše.

- Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj zrakoplova. Tamo sam zatekao blijedog momka koji je teško disao. Na koljenu, koje je bilo otečeno, vidio sam ranu. Kazao je da je bio u panamskoj džungli i da ga je dan prije nešto ujelo. Koljeno je bilo upaljeno, a veći dio noge otekao. Imao je povišenu temperaturu – priča Okić za Avaz. 

Rekao je posadi da se rana odmah mora otvoriti i očistiti. Oni su mu donijeli svu potrebnu opremu, kaže Zeničanin, a potom je uslijedila operacija.

- Stjuardi su mi pomogli. Očistio sam ranu i stavio zavoj. Sumnjao sam da se radi o velikoj alergijskoj reakciji, pa sam aplicirao i infuziju s hidrokortizonom. Pacijent je nakon infuzije i tretmana bio dosta bolje, a potom sam mu dao i injekciju s antibiotikom širokog spektra. Sve je trajalo sat vremena – kaže Okić. 

Kada se sve završilo, posada i 300 putnika u zrakoplovu zapljeskali su hrabrom liječniku iz Zenice, koji kaže da se radilo o ozbiljnoj infekciji koja je mogla imati kobne posljedice.

- Moglo se zakomplicirati. Život bi došao u pitanje da se razvila alergijska reakcija, jer je teško disao i oticao. Nakon dva sata, jako dobro se osjećao. Inače, Francuz je avanturist i snima klipove po ekstremnim mjestima. Nedugo nakon zahvata, na razglasu su mi zahvalili i odali priznanje za sve što sam uradio – ističe Okić.

Ne krije da nije bilo jednostavno odlučiti se na takvu intervenciju tisućama kilometara iznad zemlje.

- Najviše sam strahovao da se nešto ne zaskomplicira, jer se nekada i najmanja operacija može zakomplicirati. Ali, sreća da sam specijalist kirurgije pa su te male operacije nama rutina – govori Okić.

Koliko su Zeničaninu bili zahvalni posada, stjuardi, putnici, ali i zrakoplovna tvrtka, govori podatak da su ga simbolično nagradili. 

- Došla je glavna stjuardesa i rekla mi da sam dobio besplatan let od “Air Francea” i vaučer da u free shopu kupim što želim. Kada smo sletjeli, pilot mi je zahvalio za sve što sam učinio – kaže Okić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?