ROK TRI GODINE

Kinezi uskoro počinju graditi autoput Banja Luka - Prijedor vrijedan 297 milijuna eura

01.07.2022.
u 12:55

Uskoro bi trebala početi gradnja autoputa Banja Luka - Prijedor, koji će biti dug 42 kilometra i čija će izgradnja koštati 297 milijuna eura. Ovu prometnicu gradit će kineske kompanije, a Kinezi će naplaćivati i cestarinu.

Kako je kazao v.d. direktora poduzeća Autoputevi Republike Srpske Slobodan Stanarević, gradnja bi trebala početi u prvoj polovini ovog mjeseca. Prema njegovim riječima, bit će angažirano i 150 kineskih radnika koji će biti smješteni u dva kampa.

Uglavnom je riječ o inžinjerima iz Kine, dok će domaći radnici biti na gradilištu. Stanarević je naglasio kako neće biti problema po pitanju imovinsko-pravnih odnosa.

"Riješeno je dva i pol kilometra od Prijedora, a ostalo će ići zajedno s radovima, odnosno kako radovi budu napredovali, mi ćemo tako rješavati taj dio problema", istaknuo je, prenose Nezavisne.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija SDHS-CSI BiH, koja je u Banjoj Luci registrirana kao predstavništvo kompanije China Shandong International Economic&Technical Cooperation. Podsjećamo, ova kompanija je dio konzorcija koji rekonstruira tramvajsku prugu u Sarajevu.

Novac za gradnju autoceste od Banje Luke do Prijedora osigurala je kineska kompanija koja će u sljedećih 30 godina naplaćivati cestarinu. Gradnja prometnice duge 42 kilometra koštat će 297 milijuna eura.

Entitetske vlasti su garantirale da će broj vozila biti dovoljan da se godišnje od cestarine naplati 30 milijuna, a da će se ostatak novca osigurati cestarinama s ostalih autoputeva ako to bude potrebno. Premijer RS-a Radovan Višković (SNSD) je istaknuo da je rok za izgradnju tri godine. Ugovor sa Kinezima je potpisan 2018.

Smatra se da će se ovim znatno poboljšati prometna povezanost u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?