Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kinezi pet sati bili zaborbljeni u vozilu kod Vlasenice zbog greške na navigaciji

16. siječnja 2021. u 11:55 0 komentara 426 prikaza

Vatrogasci i policija evakuisali su dvoje kineskih turista koji su se, na putu za Sarajevo, izgubili u Zaklopači, gdje ih je odvela navigacija, pipe Avaz.ba.

Dežurni vatrogasac Mirko Đurić rekao je Srni da je u četvrtak u 19:30 sati dobio telefonski poziv u Vatrogasnom domu, da je čuo ženu koja “na lošem engleskom doziva u pomoć”, te da je shvatio da je riječ o dvoje kineskih državljana u nevolji i da je od tog trenutka pa do ponoći trajala akcija spašavanja.

 

Zaputili se u Sarajevo

- Kinezi su se zaputili u Sarajevo, navigacija ih je odvela u pogrešnom smijeru, pa su na putu ostali zaglavljeni u snježnom nanosu. Tražio sam koordinate i tako je krenula akcija spašavanja - dodao je Đurić. 

On je ispričao da je sa kolegom Milivojem Maksimovićem odmah krenuo po koordinatama da spase ljude, te da su nakon određenog vremena obaviješteni da su policajci Branislav Stanić i Milenko Kovačević već na terenu, u potrazi za zalutalim turistima prema starom putu ka Han Pijesku i da ih, koristeći svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, pokušavaju locirati.

Prema njegovim riječima, akcija spašavanja bila je izuzetno teška, a za kineske državljane naporna jer su bili zaglavljeni u autu duže od pet sati.

- S obzirom na to da ih je navigacija navela da pogrešno skrenu u Zaklopači, oni su krenuli u pravcu hidroelektrane, ali su skrenuli desno kraj groblja i crkve i ostali u snježnom nanosu, u zaoeoku Nerići - dodao je on.

 

Nisu mogli potražiti pomoć

Zalutali kineski državljani pomoć nisu mogli potražiti odmah jer na toj lokaciji nije bilo mreže.  

- Kada smo ih pronašli bili su promrzli i mokri, a gorivo im je bilo pri kraju, pa nisu mogli ni da se griju u automobilu. Da su tu ostali još sat-dva, ova priča sigurno ne bi imala sretan kraj - kaže Đurić.

On je dodao da su nakon spašavanja zalutale turiste odvezli u vlasenički Vatrogasni dom, gdje su se okrijepili i ugrijali, a ponudili su im i da prespavaju, ali su nastavili put ka Sarajevu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.