koči razvoj turizma

Kazna za nelegalno izdavanje stana na dan u RS-u 2000 KM

09.04.2019.
u 09:50

Problem nelegalnog izdavanja smještaja i neplaćanja pune boravišne pristojbe koči razvoj turizma u gradu, upozoravaju iz nadležnih institucija.

Nadzor i kontrola

Grad je prošle godine raspolagao s 1860 ležajeva, koji su već u proljeće bili popunjeni, a točan broj takozvanih stanova na dan nije poznat jer ih je svega registrirano 57, iako su kazne za nelegalno iznajmljivanje izrazito visoke. Kampanja u cilju podizanja svijesti o beneficijima legalnog iznajmljivanja smještaja i suzbijanja sive ekonomije u oblasti turizma, koju organizira Turistička organizacija grada (TOBL), zajedno s odjelima za turizam i inspekcijske poslove, trajat će do 2. svibnja. Neven Stanić, načelnik Odjela za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kaže da Republika Srpska ima Zakon o boravišnoj pristojbi i Zakon o turizmu te da je vrijeme da ih počne i aktivno primjenjivati u vidu nadzora i kontrole. Imamo veliki problem s neplaćanjem boravišne pristojbe jer neki hoteli, da bi bili održivi, moraju imati popunjeno minimalno 70 posto kapaciteta, a nama prilože da su popunili svega 18 posto. Naplaćivanjem boravišne pristojbe za tih više od 50 posto prostora možemo iskoristiti za razvoj turizma, a ujedno bismo imali i bolji uvid u točan broj gostiju”, istaknuo je Stanić za Nezavisne. Naglašava da je situacija sa stanovima na dan još lošija te da je bolje platiti godišnji paušalni iznos po ležaju u iznosu od 30 KM nego kaznu od 2000 KM.

Legalno iznajmljivanje

“Želimo podići svijest da je lakše legalno iznajmljivati. Mi nudimo i sigurnost izdavačima jer ako registrirani izdavač ima problema, može se obratiti Gradskoj upravi, TOBL i inspekciji”, kazao je Stanić. Janko Kecman, načelnik Odjela za inspekcijske poslove, rekao je da je u gradu registrirano 67 hotela, motela i hostela te da su kazne za neplaćanje boravišne pristojbe u ovakvim jedinicama od 4000 do 6000 KM. “U gradu imamo registriranih 1300 zajednica etažnih vlasnika (ZEV), a samo 57 prijavljenih stanova na dan. Pozivamo na predsjednike ZEV-a i sve građane da prijave nelegalno iznajmljivanje stanova jer je to u interesu svih”, rekao je Kecman. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?