Razdoblje priprave za dolazak malog Isusa za katolike završava na Badnjak, 24. prosinca, dok pravoslavci iščekuju Božić 7. siječnja

Katolici ušli u vrijeme adventa, pravoslavni vjernici u božićni post

29.11.2022.
u 10:59

Od protekle nedjelje sve je u znaku Božića. U cijelom svijetu, pa tako i u BiH, napokon se osjeća istinski božićni duh. Katolici diljem svijeta ušli su u razdoblje došašća ili adventa, a pravoslavci su započeli šestotjedni božićni post.

Naziv advent ili došašće dolazi od latinske riječi "adventus", što znači "dolazak". U zapadnim crkvama advent počinje četiri tjedna prije Božića. Najranije može početi 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca, na Badnjak. U Rimokatoličkoj crkvi u došašću tijekom liturgija prevladava ljubičasta boja. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije. U došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četirima svijećama koje simboliziraju četiri tjedna došašća.

Vjera, nada, ljubav

U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i unutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi. To je razdoblje duhovne pripreme za rođenje Isusa Krista. U prvome dijelu došašća (do 16. prosinca) vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, dan kada je, prema vjerovanju, Sin Božji postao čovjekom. Adventsko razdoblje vrijeme je i slavlja i pokore. Kršćani slave advent ne samo kao način pamćenja Kristova prvog dolaska kao ljudskog djeteta, već i zbog njegove stalne nazočnosti s nama danas kroz Duha Svetoga i njegova očekivanog konačnog povratka. Došašće karakteriziraju i zornice, puku omiljene rane mise pokorničkog značaja jer valja ustati vrlo rano kako bi se stiglo u crkvu. Stoga simboliziraju četverotjedno trajno odricanje od sna. Njihov početak možemo naći još u srednjem vijeku. Prve je adventske nedjelje diljem BiH, osim u domovima katoličkih vjernika, u središtima gradova i općina, na trgovima zapaljena prva adventska svijeća. Tako je bilo i u Mostaru ispred Kosače, a održan je i koncert duhovne glazbe, čime je počela manifestacija Advent u Mostaru. Inače, prva adventska svijeća simbolizira nadu i vjeru, druga mir, treća ljubav, a posljednja je radost. - Sretni smo što ulazimo u adventsko vrijeme, četiri adventske nedjelje, četiri adventske svijeće. Tradicionalno šaljemo lijepe univerzalne poruke - vjera, nada, ljubav, radost, mir, tako da nam predstoji jedan lijep mjesec u kojem ćemo se, nadam se svi zajedno, družiti i slati lijepe poruke iz Grada Mostara - poručio je tom prigodom mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Svečano je bilo i u središnjoj Bosni. Tako, primjerice, u Kiseljaku početak adventa nikad nije bio ljepši i spektakularniji. Kiseljačani su se okupili na Trgu kneza Radoje uz bogat kulturno-umjetnički program i klizalište. Svečano je bilo na otvaranju adventa i u Sarajevu te brojnim drugim mjestima u BiH. Crkve diljem BiH na misama zornicama bile su prepune.

Samo na vodi

Za pravoslavne vjernike počeo je šestotjedni božićni post, kojim se oni pripremaju za blagdan rođenja Isusa Krista 7. siječnja. Prema vjerovanju, post bi trebao naučiti čovjeka suzdržavanju, i to ne samo od masne hrane, već i od svega što pojedinca udaljava od Boga – zlobe, uvreda, bijesa, nedoličnoga ponašanja... Vjeruje se kako je pravoslavni božićni post uveden još u 4. stoljeću, dok je puno trajanje od 40 dana nastalo u 12. stoljeću. Post se temelji na primjeru samog Isusa Krista koji je na kruhu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa Sotonom. Prema načinu prehrane, pravoslavni božićni post nije osobito zahtjevan. Riba je dopuštena vikendom te na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, bez obzira u koji dan padnu. Ulje i vino dopušteni su svim danima osim srijede i petka, koji se poste "na vodi". Posljednji tjedan pred sam blagdan Božića posti se strože, bez konzumiranja ribe i ulja, s hranom pripremljenom samo na vodi.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?