Mladifest

Kardinal Robert Sarah poručio: Došli smo u Međugorje obnoviti svoju vjeru u Isusa

03.08.2021.
u 18:21

Predstavljanjem mladih sudionika koji su nosili zastave svojih zemalja u Međugorju je započeo 32. Međunarodni molitveni festival - Mladifest, piše Večernji list BiH. 

Brojni mladi sa svih strana svijeta stigli su i ove godine u Međugorje. Uoči početka večernje svete mise međugorski župnik fra Marinko Šakota pozdravio je mlade te predstavio zemlje sudionice ovogodišnjega susreta. Prvoga dana Mladifesta u Međugorje su stigli mladi iz Sjedinjenih Američkih Država, Češke, Francuske, Austrije, Meksika, Nikaragve, Salvadora, Poljske, Nizozemske, Rumunjske, Italije, Njemačke, Španjolske, Slovenije, Svete Zemlje, Švicarske, Mađarske, Hrvatske, Ukrajine, Paname, Venezuele, Slovačke…

Odreci se lakoga puta

Prije početka misnoga slavlja okupljenima se obratio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto koji je donio poruku pape Franje, a njegovo pismo tisućama mladih koji sudjeluju na ovogodišnjem Mladifestu pročitali su Andrija Šego i Katarina Džida iz župe Međugorje.

Svečano misno slavlje u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima i još 266 svećenika predslavio je kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Na početku svoje homilije kardinal Sarah objasnio je zbog čega su tisuće ljudi ovih dana došle u Međugorje.

- Došli smo ovamo, u Međugorje, obnoviti svoju vjeru u Isusa Krista, našega Otkupitelja, to jest, uspostaviti autentičan i vitalan odnos s Njim, našim Gospodinom i našim Bogom, kako bismo u molitvi mogli odgovoriti na presudno pitanje - kako pronaći Isusa i kako se ponašati u Njegovoj prodornoj i suverenoj prisutnosti.

Drugim riječima, tražimo li uistinu Boga? Ili preciznije, koje je mjesto Boga u našem životu? Osjetili smo potrebu doći na ovo hodočašće koje je poput duhovnih vježbi jer živimo uronjeni u svijet koji pokušava živjeti bez Boga, dok mi želimo susresti Gospodina; došli smo napuniti baterije kako bismo bolje živjeli u Njegovoj prisutnosti i kako bismo mogli svjedočiti sjaj istine i milosrđa Božjeg - kazao je kardinal Robert Sarah.

Krist Gospodin poziva nas da gledamo u visine; zaista je bitno podsjetiti suvremene potrošače da jedemo kako bismo živjeli, a ne da živimo kako bismo jeli. Isus, koji poznaje čovjekovo srce, želi odgovoriti na naše najdublje želje, na naše najvažnije težnje, na ovu glad za ljubavlju i ovu žeđ za apsolutnim koja nas muči - istaknuo je kardinal Sarah.

- Isus vidi našu tjeskobu pred prazninom naše egzistencije prepuštene samoj sebi, bez Dobrog Pastira koji nas vodi i uvodi u svoju svetu zemlju, kako kaže psalam. 

Gospodin nas, dakle, poziva da prijeđemo “na drugu obalu”. To je važan simbol: “prijeći na drugu obalu” znači odreći se lakog puta i krenuti Božjim putem. “Prijeći na drugu obalu” znači i više od toga: prihvatiti svoje ozdravljenje od velike rane našega vremena: vjerske ravnodušnosti, moralnoga relativizma, individualizma i egocentričnoga hedonizma. Papa Benedikt XVI. o toj je temi govorio o “izlasku iz sebe”. 

A jedini lijek koji nas može izliječiti od ove smrtne bolesti za našu dušu je Kruh Života, presveta euharistija. Grčki su oci definirali euharistiju kao “pharmacon tès zoes” - “životni lijek”. Psalam kaže: “kruh jakih za nas bolesne” - kazao je kardinal Sarah koji je na kraju svoje homilije pozvao da “hrabro radimo na Božjem djelu, tražeći najprije i prije svega Njegovo Kraljevstvo”.

Važnost povjerenja

- Imajmo u Njega povjerenja i budimo uvjereni da će nam sve ostalo, to jest Njegova milost i vječna sreća, biti dodatno darovani. Neka nas Gospa međugorska obrati i pomogne nam činiti Božje djelo i sve nas blagoslovi - riječi su kojima je svoju homiliju prve večeri 32. Međunarodnog festivala mladih u Međugorju zaključio kardinal Robert Sarah, a nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim.

Program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala mladih - Mladifesta, za razliku od prošlogodišnjeg, sastoji se od prijepodnevnog i poslijepodnevnog dijela (molitva, pjesma uz međunarodni orkestar i zbor, kateheza, svjedočanstva) te večernjega dijela (krunica, euharistija, klanjanje, molitva sa svijećama, molitva pred križem, igrani film zajednice Cenacolo…). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?