molitva za banjolučke svećenike

Vlč. Ivan Grgić ubijen je s 50 hitaca u 31. godini života

15.07.2020.
u 10:46

Nakon što je završeno 78. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 14. srpnja 2020. u Banjoj Luci, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, i nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, dopredsjednik BK BiH, u pratnji generalnog tajnika BK BiH mons. Ive Tomaševića i banjolučkog svećenika vlč. Predraga Ivandića, pohodili su katoličko gradsko groblje sv. Marka te molili kod zajedničke grobnice preminulih i ubijenih banjolučkih svećenika.

Među njima je i vlč. Ivan Grgić koji je u noći između 7. i 8. studenog 1992. u župi Ravska pokraj Ljubije odveden iz župne kuće i ubijen s pedeset hitaca u tridesetprvoj godini života.

U ovoj grobnici nalaze se i smrtni ostaci čuvara svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa i župnika u župi Presnače u predgrađu Banje Luke vlč. Filipa Lukende koji je u noći između 2 i 4 sata 12. svibnja 1995. izgorio u župnoj kući zajedno sa sestrom milosrdnicom Cecilijom Grgić, a župna crkva srušena je miniranjem.

U tu svećeničku grobnicu sahranjen je također župnik i dekan mons. Kazimir Višaticki koji je ubijen, 18. studenoga 2004. u župnoj kući u Bosanskoj Gradiški.

Kardinal Puljić nadbiskup Vukšić molili su i kod obiteljske grobnice u koju je sahranjen banjolučki svećenik vlč. Zvonimir Matijević koji je preminuo 2018. godine, a mnogi ga se sjećaju kada je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, 6. lipnja 2015. pred papom Franjom iznio svoje potresno svjedočenje o patnjama koje je podnio u travnju 1992. godine u kninskom zatvoru.

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić također su molili kod zajedničke grobnice sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje su u Banju Luku došle, 7. listopada 1879. te osnovale samostan sv. Josipa u Nazaretu, a vrlo aktivno djeluju i danas na raznim područjima crkvenog života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije