dogradnja Caritasovog doma

Kapacitet Betanije s 30 kreveta povećava se na 70, od toga 20 za osobe s demencijom

08.05.2019.
u 15:00

Kao primjer kako se navike i običaji brzo mijenjaju može poslužiti Caritasov dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem Betanija u Čapljini. Dom koji je otvoren 2013. godine pratila je dvojba – hoće li biti dovoljno korisnika, poticana tradicijom i običajima, da se u okviru obitelji brine o starim i nemoćnima, piše Večernji list BiH. 

Ritam života

Međutim, današnji ritam života i poslovno okruženje takvi su da se mlađi, unatoč najboljoj volji, zbog posla i obveza, teško odgovarajuće mogu brinuti o starijima. Uz to, novootvorena ustanova pružala je usluge zdravstvene, psihološke, socijalne i duhovne skrbi i najtežim bolesnicima. Uglavnom, smještajni kapacitet od 30 kreveta u 13 trokrevetnih, odnosno dvokrevetnih soba, ubrzo su postali nedovoljni za zanimanje koje je vladalo, pa se vrlo brzo počelo razmišljati o proširenju kapaciteta.

“Radovi na dogradnji doma Betanija počeli su u kolovozu 2017. godine i u završnoj su fazi. Trenutačno se postavlja fasada, uređuje parter, kao i vrt za osobe s demencijom i ostale starije osobe”, ističe ravnatelj Ante Bender te objašnjava:

“Smještajni kapacitet u novom domu je 40 kreveta, od toga 20 kreveta za osobe s demencijom. Velik je broj upita, pa nema sumnje da će kapaciteti biti brzo popunjeni. Trenutačno je u domu zaposleno 20 osoba, a zaposlene su i dvije osobe s invaliditetom, jedna projektom ‘Power’, a druga je zaposlenik Caritasova gospodarskog društva za zapošljavanje OSI ‘Rad-Dar’”. Od ravnatelja Bendera doznajemo da je, nakon analize stanja u partnerskim domovima i u usporedbi s ponudom, od 1. svibnja došlo do manje korekcije cijena smještaja u postojećem domu, s tim da će se pružati besplatna skrb osobama u stanju potrebe, bez bliskih srodnika.

Uz završne radove na objektu, u tijeku su i pripreme osoblja u različitim projektima. Jedan od njih je projekt “Ne zaboravi”. “Cilj projekta ‘Ne zaboravi’ je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom na toda u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Rezultat projekta, koji je počeo 1. listopada 2018., a trajat će do 30. rujna 2021. godine, bit će i odjeli prilagođeni dementnim bolesnicima u staračkim domovima Sv. Ivan Pavao u Banjoj Luci i Betanija u Čapljini, kao i dnevni centri, te savjetovališta u Banjoj Luci, Mostaru i Čapljini”, kaže ravnatelj Bender te dodaje:

Obuka za njegovatelje

“U sklopu projekta provodi se i obuka za njegovatelje osoba s demencijom, a na obukama sudjeluje šest budućih zaposlenica Doma”, utvrđuje ravnatelj Bender.

Valja reći da su donatori projekta Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije. Inače, sam naziv Betanija, prema Bibliji, malo je selo i biblijsko mjesto na istočnim obroncima Maslinske gore kod Jeruzalema, gdje je, po predaji, Isus uskrsnuo (Novi zavjet).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?