Krediti s promjenjivom kamatom u FBiH ispod razine

Kamate na kredite građanima i gospodarstvu u FBiH ostaju stabilne

11.03.2023.
u 16:13

Ako smo 2008. naučili osnovno o recesiji, 15 godina poslije definitivno upotpunjujemo znanje, piše Večernji list BiH. Proteklih tjedana kratice ESB i FED upadaju u oči, a kada dođe najava ili realizacija podizanja kamatnih stopa, mnogima se digne kosa na glavi. ESB je Europska središnja banka, a ovih je dana njezino Upravno vijeće odlučilo povećati tri ključne kamatne stope za 50 baznih bodova. FED je Sustav federalnih rezervi u Americi ovlašten za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta u SAD-u. Ili pojednostavljeno, američka središnja banka.

Sada se očekuje da će FED povećati kamate iznad 5 posto. - Nakon ovih podataka ulagači su shvatili da se FED ne šali kada poručuje da će kamate povećati više nego što se na tržištu očekuje te da će se na tim razinama zadržati dulje nego što se očekuje - kazala je Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO Family Office. Sve te najave “potapaju” i burze diljem svijeta. Rastu, stoga, i procjene inflacije u eurozoni - blago, ali s obzirom na to koliko je rasla inflacija u posljednje vrijeme, svaki 0,1 promil je previše. Naravno, ne bismo se brinuli da se sve to ne prelijeva i na BiH, pa su kamate na kredite zbog silnih potresa rasle i u ovoj zemlji. Kontaktirali smo Agenciju za bankarstvo FBiH, instituciju koja se pokazala kao važna poluga u traženju rješenja protiv ove krize. Upit se odnosio na procjenu da će FED još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, čak i na 5,35 posto do srpnja, te činjenicu da Upravno vijeće ESB-a povećava tri ključne kamatne stope ESB‑a za 50 baznih bodova i očekuje se da će ih nastaviti povećavati.

- U skladu s ranijim najavama, Upravno vijeće ESB-a nastavilo je povećavati kamatne stope postojanom dinamikom te ih održavati na razinama koje su dovoljno restriktivne da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od 2 posto. U skladu s tim Upravno vijeće je ponovno odlučilo povećati tri ključne kamatne stope ESB-a za 50 baznih bodova i očekuje se da će ih nastaviti povećavati - naglasili su i potom se osvrnuli na Federaciju BiH:

- Nekoliko banaka u FBiH odlučilo se na usklađivanje razina kamatnih stopa za kredite koji su plasirani ranijih godina, a vezani su uz referentne stope, najčešće iz skupine euribor. Dinamiku usklađivanja planova plaćanja određuju pojedinačni ugovori. Usklađivanja se obično realiziraju na godišnjoj ili polugodišnjoj razini. Uvažavajući makroekonomska očekivanja i mjere koje je poduzimala Agencija za bankarstvo FBiH, banke su uglavnom vršile ili će vršiti usklađivanje razina kamatnih stopa do razine koja ne prelazi 200 baznih bodova (2 posto). Promjene izvan ovog okvira su se događale ili se očekuju samo u iznimnim slučajevima - naglašavaju za Večernji list iz Agencije za bankarstvo FBiH. Kako stvari stoje, situacija u našem entitetu nije dramatična.

- Istodobno, kamatne stope za nove plasmane građanima i gospodarstvu ostaju stabilne ili bilježe blagi pad u odnosu na kraj 2021. godine. U ovom trenutku promjene i učinci usklađivanja kamatnih stopa s referentnim stopama iz EU-a odnose se samo na kredite koji su ugovoreni s promjenjivom kamatnom stopom, i dalje značajno ispod razine promjena koje se događaju na drugim tržištima, Europske unije i regije - ističu za Večernjak. Za kraj su poslali poruku svim akterima financijskog sustava, kao i očekivanja vezana uz nastavak godine.

- Za naše banke, gospodarstvo i građane važna je intenzivna komunikacija i procjena učinaka rasta kamatnih stopa. Odgovorno zaduživanje i potpuna informiranost, prije i tijekom otplate kredita, stalni je zahtjev. Banke koje koriste mogućnost ugovaranja promjenljivih kamatnih stopa vršit će djelomična i ograničena usklađivanja s promjenama referentnih stopa, ali će se istodobno zadržati i jaka konkurencija te prilike za ugovaranje fiksnih stopa - za postojeće i nove kredite u nastavku godine - zaključili su za Večernji list BiH iz Agencije za bankarstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije