Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kakve simptome imaju zaraženi koji su cijepljeni, a kakve oni koji nisu?

"Cijepljeni puno blaže obole, to znamo iz ambulante, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe", istaknuo je dr. Baršić
14. rujna 2021. u 21:51 0 komentara 570 prikaza
gripa

Koji su simptomi zaraženih covidom, koji su cijepljeni, u odnosu na one koji nisu cijepljeni? To je pitanje koje u zadnje vrijeme, otkako vlada zarazniji delta soj, koji je uzrokovao i veliki porast novozaraženih, zanima mnoge. Iako cijepljenje ne štiti u potpunosti od zaraze, što je već poznato, ono štiti od teških simptoma i smrti.

To su pokazali i podaci koje je Index dobio od stručnjaka.

Dr. Baršić: Cijepljeni puno blaže obole, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu

Voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, infektolog Bruno Baršić je istaknuo je kako je prosječna dob hospitaliziranih zbog covida 69 godina te naveo kako je ključan problem u tome što nisu cijepljeni. Tek je mali udio hospitaliziranih koji su cijepljeni.

"Cijepljeni puno blaže obole, to znamo iz ambulante, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna cijepljena osoba završila na intenzivnoj i umrla. Riječ je o osobi od 90 godina, on je bio pozitivan, ali nije umro od covida, primljen je kod nas radi epileptičkog napada. Od covida nam od cijepljenih nitko nije umro", istaknuo je dr. Baršić.

Od 1. kolovoza, kad im je, kaže, krenuo delta val, imali su dosad 92 pacijenta na covid-odjelu. Od njih 92, samo ih je osam bilo cijepljeno.

"Vidi se da nemamo puno hospitaliziranih koji su cijepljeni. Uglavnom su to necijepljene osobe, među kojima ima i mlađih. Tako smo imali 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala kroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane covidom. Nije bila cijepljena", rekao je za Index dr. Baršić.

"Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište"

Navodi kako nemaju puno cijepljenih te da ako se i razbole, uglavnom imaju blaže simptome.

Posebno je istaknuo jedan problem.

"Na žalost, imamo dosta starijih preko 80 godina koji nisu cijepljeni, to je problem jer nam nije bitno pala dob bolesnika. Problem je što nismo procijepili staračku populaciju", kazao je, navodeći kako su oni posebno u opasnosti.

Istovremeno, dodaje, teže obolijevaju i mlađi.

"Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište, drugi 84. godište, imamo dosta onih koji su 70. godište. Nitko od njih nije cijepljen, a imaju teške kliničke slike", kazao je na kraju razgovora dr. Baršić.

HZJZ: Ovo su ozbiljniji simptomi

Index je kontaktirao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, iz kojeg su rekli da su najčešći simptomi kod osoba oboljelih od covida-19 koje nisu cijepljene povišena tjelesna temperatura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, grlobolja, proljev, gubitak okusa i/ili mirisa, dok se kod osoba koje razviju ozbiljnije simptome javlja osjećaj nedostatka zraka, kratak dah, bolovi ili pritisak u prsima.

Neke osobe zaražene SARS-CoV-2 virusom, dodaju, mogu biti i bez simptoma (asimptomatske), a unatoč tome mogu, kao i oni sa simptomima, biti izvor zaraze za osobe u bliskom kontaktu.

"Cjepiva protiv covida-19 učinkovita su u sprječavanju bolesti, posebice teških oblika bolesti koji mogu završiti hospitalizacijom ili smrću. Na temelju trenutno dostupnih literaturnih podataka, ako se potpuno cijepljene osobe zaraze i razviju simptome, klinička je slika u pravilu blaža nego u necijepljenih osoba. To znači da cijepljeni imaju manje šanse da će biti hospitalizirani ili umrijeti od osoba koje nisu cijepljene", odgovorili su za Index u HZJZ-u.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.